Bošković: Pozorište velika zajednica publike i glumaca

12.11.2022. 12:34
0
IZVOR: srna.rs

Glumica Tatjana Tanja Bošković izjavila je Srni da je pozorište velika zajednica glumaca i publike u kojoj svi brinu o svom jeziku i kulturi uopšte.

Boškovićeva, koja je dobitnica nagrade za najbolju ulogu na 27. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu, kaže da je veoma lijepo kada pozorište stigne u neku sredinu kao podrška, pri čemu je izrazila uvjerenje da će njen idući dolazak u ovaj grad biti u novoj, velikoj, ozbiljnoj i raskošnoj palati, na budućoj velikoj sceni narodnog pozorišta.

- Za pozorište je veoma značajno da smo svi zajedno i da osluškujemo jedni druge, da razgovaramo, razmenjujemo ideje. To je važno zato što je pozorište velika zajednica u kojoj svi brinu o svom jeziku, kulturi, tradiciji, istoriji... - poručuje čuvena srpska diva.

Dužnost umjetnika, ističe ona, jeste da misli razuđeno, da brine i o likovnoj sceni, o arhitekturi, knjiženom stvaralaštvu i naravno glumištu, bez obzira o kojoj sredini je riječ.

Boškovićeva se sjeća da je nekada, zajedno sa kolegama, dolazila iz Beograda u glavne gradove bivših jugoslovenskih republika da bi vidjela i doživjela nešto čega tada nije bilo na beogradskoj kulturnoj sceni.

- Ovo govorim zbog mladih ljudi, jer ne treba da budemo lenji, nego treba da nešto uradimo i za svoju dušu. Nije sav život u kafani, mnogo toga lepog ima i u pozorištu i u koncertnoj sali, na izložbama... - poručuje Boškovićeva.

Govoreći o predstavi "Uspomene Sare Bernar", ona je istakla sjajnu ulogu njenog kolege Dejana Đonovića, vrsnog glumca i odličnog partnera na sceni.

Ona je napomenula da je režiser Staša Koprivica u ovoj predstavi napravila veličanstven spoj ljudi, scenografije, kostima i čudesne teatarske atmosfere uopšte, što potvrđuje tezu da je pozorište velika zajednica.

- Životna energija zavisi od nas. A, da li ćemo svoj stav čvrsto držati i stajati na strani istine, e, to je deo moje brige o narodu, o jeziku. Čast ne može da se promeni, ili je čast ili nije, ili ste dobri ili niste dobri. Ništa mi drugo ne preostaje nego da budem dobra, a to je za mene predivna rečenica - ističe Boškovićeva.

Starost, ohrabruje Boškovićeva, najbolji je dio svačijeg života, ona je očaravajuća ali mnogi, nažalost, toga nisu svjesni, jer nisu dovoljno vrijedni i znatiželjni.

Glumica kaže da je umjetnost kojom se bavi efemerna i da posle nje vjerovatno neće ostati ništa. "Ali, sve vreme sam nastojala da pred Boga izađem sa tim da sam se trudila. Padala sam i kajala se, ali sam uvek i ustajala i istrajala na putu za koga smatram da je obeležen dobrim delima, dobrim ljudima i dobrim saradnicima", navodi čuvena srpska glumica.

Ona je poručila da je tokom boravka u Istočnom Sarajevu udisala čist i zdrav vazduh, za razliku od Beograda gdje se može govoriti "o katastrofi, sivoj i crnomasnoj".

Stručni žiri 27. Međunarodnog festivala malih scena i monodrame Istočno Sarajevo proglasio je Boškovićevu za najbolju glumicu za ulogu u predstavi "Uspomene na Saru Bernar", pozorišta iz Herceg Novog.

Komentari 0
Povezane vijesti
U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO) U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka" Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    11h 4m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    22h 37m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    22h 18m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    9h 18m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    7h 8m
    0