Боснић изашао из затвора

03.09.2021. 10:08
0
ИЗВОР: СРНА

Некадашњи вођа вехабија из Бужима Хусеин Билал Боснић јутрос је изашао из затвора у Војковићима гдје је служио казну од седам година на коју га је осудио Суд БиХ због подстицања на тероризам.

Директор затвора Синиша Перковић рекао је Срни да је Боснић затвор напустио у 9.00 часова, те да се за вријеме служења казне пристојно владао, а да је све остало у надлежености безбједносних агенција.

Боснићу је 2016. потврђена пресуда којом је осуђен на седам година затвора због врбовања и подстицања на тероризам, те организовања терористичких група. У Војковиће је пребачен из Казнено-поправног завода Зеница, гдје је раније служио казну.

Њему је првостепена пресуда изречена крајем 2015. године када је проглашен кривим да је 2013. и 2014. држао говоре с циљем подстицања припадника селефијске заједнице да се прикључе организованој терористичкој групи у "Исламској држави".

Његови говори објављивани су на видео-снимцима на "Јутјубу", гдје је, између осталог, истицао да је "њихово" све до Санџака.

- Ко је нас зауставио `95. да не узмемо Бањалуку и Приједор и да не извршимо обећања која смо народу давали - да ћемо доћи на Дрину, да ћемо клањати на мосту Мехмед-паше? Да ћемо онда кренути према Санџаку? То је све наше - поручивао је Боснић.

Једна од његових познатијих реченица је и она у којој "циљају" на узимање харача од Хрвата и Срба у БиХ, односно десет одсто имовине, по узору на Османско царство.

Ухапшен је 3. септембра 2014. године у акцији "Дамаск" заједно са још 15 селефија, а након три мјесеца пуштени су на слободу. Међутим, убрзо потом поново је ухапшен, а затим враћен у притвор.

Стручњаци за безбједност сматрају да излазак Боснића на слободу представља изазов за полицију и остале безбједносне агенције.

Док је био у затвору, Боснић је покушавао да изађе на слободу упућујући молбе да му се прекине издржавање затворске казне, а обраћао се и Европском суду за људска права у Стразбуру са жалбом у којој је навео да он, између осталог, није имао правично суђење, право на слободу мисли и говора.

Коментари 0
Повезане вијести
Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници
Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    9h 17m
    7
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    22h 59m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    22h 27m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    7h 19m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    21h 18m
    0