Пад Отоманске империје

30.10.2022. 10:03
0
ИЗВОР: srna.rs

На данашњи дан 1918. године капитулирала је Турска, која је у Први свјетски рат ушла на страни Централних сила, чиме је престала да постоји Отоманска империја.

На основу акта о капитулацији, Турска је морала да распусти војску, отвори побједницима пролаз кроз Црно море, пристане на окупацију Цариграда и Босфорског мореуза, повуче се из Арабије, Месопотамије, Сирије, Јерменије и дијела Киликије.

На врхунцу моћи Отоманско царство обухватало је Анадолију, Средњи исток, дио сјеверне Африке и југоисточну Европу. Османску државу су основали припадници Огуз-Турака, предвођени Емиром Османом Газијем, по којем је држава добила име, а владари су потекли из династије Османлија.

У дипломатским круговима Османска држава је често називана Висока порта или само Порта, што је потекло од француског превода османске речи "Баб-и-али", што значи "висока капија", према церемонији добродошлице за стране амбасадоре коју је султан приређивао на улазу у палату.

Ова церемонија је тумачена и као интерпретација позиције Османске државе на прелазу из Европе у Азију.

У Првом свјетском рату пропадајућа османска држава придружила се Централним силама у посљедњој нади да ће продужити постојање.

Турци су током рата били углавном на Блискоисточном фронту, покушавајући да одбране своје нафтне резерве од Британаца и спријече упад Руса преко Кавказа.

Међутим, колонијалне силе потпуно су уништиле Отоманско царство, заузимајући све што су Османлије имале ван Анадолије, па и велике посједе у Анадолији, која је била регија са највећом концентрацијом турске етничке популације.

Мустафа Кемал Ататурк, турски генерал у Првом свјетском рату и критичар османске власти, омогућио је оснивање модерне турске државе 1923. године, која је склопљена од остатака некадашњег Османског царства.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Пале цијене горива широм БиХ Пале цијене горива широм БиХ
Цијене нафте у паду Цијене нафте у паду
Дјевојка скочила са зграде, сестра покушала да је спријечи, па обје пале са 4. спрата Дјевојка скочила са зграде, сестра покушала да је спријечи, па обје пале са 4. спрата
Најчитаније
 • Саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  11h 39m
  4
 • Више лица привредено због пуцњаве у Сокоцу, разматра се притвор за једног осумњиченог
  20h 32m
  3
 • Карић нови директор ДКПТ-а, Тодоровић Института за стандардизацију БиХ
  14h 21m
  0
 • Томислав Томо Вељанчић - командант Првог добровољачког пука "Саво Дерикоња"
  13h 48m
  0
 • Миличевић: Ако побиједим, позваћу и Јелену Тривић
  12h 1m
  0