Пад Отоманске империје

30.10.2022. 10:03
0
ИЗВОР: srna.rs

На данашњи дан 1918. године капитулирала је Турска, која је у Први свјетски рат ушла на страни Централних сила, чиме је престала да постоји Отоманска империја.

На основу акта о капитулацији, Турска је морала да распусти војску, отвори побједницима пролаз кроз Црно море, пристане на окупацију Цариграда и Босфорског мореуза, повуче се из Арабије, Месопотамије, Сирије, Јерменије и дијела Киликије.

На врхунцу моћи Отоманско царство обухватало је Анадолију, Средњи исток, дио сјеверне Африке и југоисточну Европу. Османску државу су основали припадници Огуз-Турака, предвођени Емиром Османом Газијем, по којем је држава добила име, а владари су потекли из династије Османлија.

У дипломатским круговима Османска држава је често називана Висока порта или само Порта, што је потекло од француског превода османске речи "Баб-и-али", што значи "висока капија", према церемонији добродошлице за стране амбасадоре коју је султан приређивао на улазу у палату.

Ова церемонија је тумачена и као интерпретација позиције Османске државе на прелазу из Европе у Азију.

У Првом свјетском рату пропадајућа османска држава придружила се Централним силама у посљедњој нади да ће продужити постојање.

Турци су током рата били углавном на Блискоисточном фронту, покушавајући да одбране своје нафтне резерве од Британаца и спријече упад Руса преко Кавказа.

Међутим, колонијалне силе потпуно су уништиле Отоманско царство, заузимајући све што су Османлије имале ван Анадолије, па и велике посједе у Анадолији, која је била регија са највећом концентрацијом турске етничке популације.

Мустафа Кемал Ататурк, турски генерал у Првом свјетском рату и критичар османске власти, омогућио је оснивање модерне турске државе 1923. године, која је склопљена од остатака некадашњег Османског царства.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Дјевојка скочила са зграде, сестра покушала да је спријечи, па обје пале са 4. спрата Дјевојка скочила са зграде, сестра покушала да је спријечи, па обје пале са 4. спрата
Цијена нафте пала испод 95 долара за барел Цијена нафте пала испод 95 долара за барел
Цијена нафте на свјетском тржишту пала испод 90 долара Цијена нафте на свјетском тржишту пала испод 90 долара
Најчитаније
 • На данашњи дан преминула Слађана Кобас - тринаеста звјездица
  4h 49m
  1
 • Лица ухапшена у Источној Илиџи, пронађено преко два килограма опојне дроге (ФОТО)
  23h 22m
  1
 • Да ли је држава заборавила Перу и Дубравку Крстовић?
  19h 22m
  6
 • Бесплатни систематски прегледи у Болници „Србија“ за борачку популацију из Источног Новог Сарајева
  20h 25m
  0
 • Народна скупштина Републике Српске усвојила Породични закон
  16h 10m
  0