Бот – бот те обмањује, дезинформише и краде ти вријеме!

10.10.2021. 13:34
3

Израз „бот“ настао је скраћивањем ријечи „робот“, што у ширем смислу представља значење за некога ко нема свој лични став и слободу воље и мисли, него је „програмиран“ да пише као робот, односно да одради одређене задатке на интернету.

У конкретном смислу, такав назив се често неславно додјељује онима који са лажних профила на друштвеним мрежама константно остављају готово увијек исте коментаре, хвалећи или кудећи одређене субјекте о којима је ријеч.

Често су ти „лажни“ профили, заправо „ботови“ који обављају различите задатке по нечијој директиви с циљем дезинформисања јавности, манипулисања одређеним подацима и одузимања времена другим учесницима на друштвеним мрежама.

Из тог разлога, редакција портала Катера покреће својеврсну кампању упозоравања читалачке публике на тренутну масовну употребу „ботова“, односно лажних профила на друштвеним мрежама, који раде по нечијој директиви с циљем дезинформисања јавности.

Редакција портала Катера се неће либити да у наредном периоду пооштри мјере и надзор над друштвеним мрежама, односно прати коментарисање свих учесника на нашим страницама на друштвеним мрежама, с циљем забране дезинформисања јавности путем лажних профила.

Слобода говора није нити ће икад бити забрањена људима који учествују у интеракцији са својих личних профила, који садрже њихову личну фотографију, име и презиме и друге видове идентитета, али свима који се представљају лажним именом, презименом и фотографијом (често отуђеном са профила људи из иностранства или јавних личности), и који буду износили разне неаргументоване тврдње и доказима непоткријепљене чињенице, као и они који буду вријеђали друге и понављали исте коментаре сматраћемо неприкладним садржајем и исте ћемо трајно санкционисати забраном интеракције са странице.

Редакција портала Катера се труди да објективно и непристрасно извјештава о различитим темама и настојимо да на овај начин сачувамо исправну и квалитетну читалачку публику, а због примјетног повећаног броја „ботова“ на друштвеним мрежама нашег портала, морамо да реагујемо на овакав начин како Катера не би постала мјесто сталног окупљања људи са лажним профилима, који су приморани или не смију да учествују у интеракцији у своје име.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Marko 11.10.2021. 22:30
    Ti "botovi" su uglavnom stranački poslušnici, nezaposlena omladina koju stranke koriste na taj način obećavajući im posao i pozicije, isti oni koji mašalaju zastavama i transparentima na skupovima i mitinzima, pune im glavu o patriotizmu dok se bogate, a njima bacaju mrvice. Kad se ta omladina osvijesti, jer za ove starije nema spasa i kad počnu razmišljati svojom glavom, možda bude nekog napretka u društvu. Meni su gluplji ovi "realni" ljudi, stvarnii koji veličaju vlast govoreći kako je Dodik najveći srpski sin i kako je on spasilac i branilac RS, dok je istovremeno pljačka i pustoši stvarajući imperiju i trpajući u svoje džepove dok ti koji ga brane imaju 250-350 KM penziju. Kad vidim pojedine kako pišu komentare veličajući vlast, nemam šta drugo da mislim i pitam. Društvo u kojem živimo je užasno.
  • Generic placeholder image
    Анти бот 11.10.2021. 12:50
    Ипак, најчешће није тешко препознати коментаре тзв ботова, које не треба ни коментарисати нити има смисла тражити некакве аргументе да им се одговара. Напросто, њихов задатак је да напишу коментар и никакви аргументи их не занимају нити они разумију језик аргумената!!! Мада, има коментара које пишу "стварни" људи, са својих профила а који су глупи, бесмислени, провокатини ни на каквим аргументима засновани.
  • Generic placeholder image
    Bot, botić 11.10.2021. 08:20
    A može se i okarakterisati kao paravan za promociju samo svog viđenja stvari. Okaraterišeš kao bota svakoga ko ima drugačije mišljenje od tvog i tako ga opovgneš, odnosno ućutkaš. Tako često čitamo rečenice "jedi svoj sendvič i šuti" ili "to ti je gazda rekao da napišeš" ili "za koga radiš", kada nema argumenata koji pobijaju njegvo viđenje stvari.
Повезане вијести
Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
Побједник туцијаде у Палама Филип Илић Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
Осмогодишња Ирина са Пала ниже успјехе у каратеу Осмогодишња Ирина са Пала ниже успјехе у каратеу
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    22h 47m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    13h 7m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    23h 31m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    2h 20m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    2h 14m
    0