Божовић: Анестезиологија је једна од најатрактивнијих грана медицине

16.10.2023. 16:01
2
ИЗВОР: katera.news

Анестезија је намјерно изазвана неосјетљивост коју љекар постиже уношењем лијекова анестетика у организам. Специјалисти анестезиологије су једини љекари који су обучени за вођење анестезије, давање терапије за сузбијање болова као и лијечење критично обољелих пацијената у јединицама интензивног лијечења, изјавила је др Јелена Божовић, специјалиста анестезиологије са реаниматологијом Болнице „Србија“, поводом Свјетског дана анестезије.

Она је рекла да зависно од врсте и тежине оперативног захвата анестезиолог одређује која врста анестезије је адекватна за пацијента. Анестезија се дијели на општу и регионалну.

- Општа анестезија је поступно, повратно смањење функције ЦНС-а које узрокује најприје губитак свијести, затим неосјетљивост на бол, губитак сјећања на оперативни захват и на крају мишићну релаксацију. Постоји јасан редослијед давања лијекова како би пацијент био што безболније и са мање трауме проведен кроз анестезију и хируршку интервенцију - нагласила је она.

Како истиче, регионална анестезија је техника у којој иницирањем анестетика у близини живаца - периферни блок или кичмену мождину - централни блок, изазивамо неосјетљивост на бол једне регије на тијелу, док је свијест очувана.

Према њеним ријечима, једна од обавезних радњи која претходи самом оперативном захвату јесте преоперативни анестезиолошки преглед.

- Он подразумијева да се сагледа цјелокупно здравствено стање пацијента попут пропратних обољења, лијекова који се користе, алергија, те се анализирају налази неопходни за планирани оперативни захват, а то су лабораторијски налази, РТГ снимак плућа са очитањем, ЕКГ, налаз интернисте - навела је она.

Поред ових налаза, који су уобичајени, некада је неоходно урадити и додатне налазе и прегледе, а како истиче Божовићева, на основу добијених података процјењује се здравствена спремност за планирани оперативних захват и врсту анестезије.

- Одлазак на операцију без сумње, може бити врло стресан за пацијента и изазвати страх. Угодан разговор са пацијентом уз детаљне информације о оперативном захвату и врсти анестезије, неопходан је за стварање повјерења како би се тај страх смањио. Треба имати на уму како ниједан медицински захват није безопасан. Међутим, уз помоћ модерних анестезиолошких апарата, мониторинга виталних функција и лијекова које користимо, те адекватно обученог медицинског кадра, ризик од компликација сведен је на минимум -  закључила је она.

Свјетски дан анестезије обиљежава се 16. октобра, на дан када се догодио један од најзначајнијих догађаја у историји медицине.

Први пут у свијету, 1846. године успјешно је примјењена етар анестезија код оперативног захвата, и тиме је заувијек промјењен приступ хируршком лијечењу, доказујући да је могуће да се пацијент подвргне операцији без несносне боли.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Neven 26.03.2024. 15:26
    Tačno da je anestezija vrlo bitna i može biti opasna po život, tu se greška plaća životom pacijenta. Nimalo bezezeleno i sa rizikom, pogotovo kod pacijenata koji imaju i druga hronična obolenja. Tako da treba maksimalno cijeniti i poštovati rad anesteziologa.
  • Generic placeholder image
    uputnica 17.10.2023. 08:40
    Subspecijalizacija plasticna hirurgija?
Повезане вијести
Сладоје: Изузетно важна подршка пацијентима обољелим од епилепсије Сладоје: Изузетно важна подршка пацијентима обољелим од епилепсије
У марту бесплатни скрининг тестови на карцином грлића материце за жене са подручја Источног Сарајева У марту бесплатни скрининг тестови на карцином грлића материце за жене са подручја Источн...
Акцијом давања крви почели "Дани болнице Србија" Акцијом давања крви почели "Дани болнице Србија"
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    23h 22m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    21h 24m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    20h 17m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    19h 25m
    1
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    13h 52m
    1