Божовић: Љекари иду у ФБиХ, полако постајемо празна љуштура

30.07.2024. 10:09
8
ИЗВОР: rtvbn.com

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, у рубрици “Без увијања” Јутарњег програма БН телевизије, рекао је да је стање у нашем здравству веома лоше.

- Остајемо без стручног кадра који одлази у приватни сектор у Српској или одлази да ради у Федерацију БиХ па тако полако постајемо празна љуштура. Катастрофално стање у здравственом систему почело је када је почело намјерно распакивање квалитетног здравственог и система образовања, како би све постало приватно и како би грађани свој новац морали да стављају у приватне џепове, док приватне здравствене и образовне установе остварују велики профит - истакао је Божовић.

Он је додао да грађани Источног Сарајева најбоље знају каква је ситуација у здравству Републике Српске.

Какво је заиста стање на терену, наглашава Божовић, илуструје примјер једног љекара, односно његове зараде у Српској и  ФБИХ.

- Један доктор специјалиста је код нас за мјесец дана рада и 10 дежурстава добио плату од 3.000 КМ. За исти тај посао, уз два дежурства, у федералном Сарајеву је добио плату од 5.400 КМ. Истовремено је садашња плата у приватној здравственој установи преко 7.000 КМ. То је први мотив тих врло квалификованих људи да оду. За њима одлазе и пацијенти - закључује Божовић.

Коментари 8
  • Generic placeholder image
    Sanja 30.07.2024. 22:44
    Sve divno...krasno...na preglede se čeka mjesecima.Kod tumora operaciju zakazuju za 5 mjeseci...dotad ko živ ko mrtav.Ljudski život se sveo na nulu.
  • Generic placeholder image
    Nada 30.07.2024. 18:19
    Tacno tako prava ljustura .Samo jos treba gospodin Dodik da kaze : Mene I.Sarajevo ne interesuje , mozete ga slobodno proposition federaciji. Ma sve unistise , on I njegova stranka. 10 fabrika je ugasio I gasi I zdravstvo.
  • Generic placeholder image
    Doktor 30.07.2024. 17:20
    1. Ne gotovim ga, ali sve što je Božović ovdje rekao je tačno od A do Ž.
    2. DeSa, svaka čast na komentaru. Jadan smo mi narod.
  • Generic placeholder image
    Branka 30.07.2024. 16:35
    Kako je moguće da svaka mala privatna klinika ima bolje aparate i laboratorije od državnih?! Kako je moguće da privatne ustanove dobiju donacije aparata, a državne ne? Jednostavno. Sve donacije nestanu, misterija. Sramota je da za neke analize trčite od Doma zdravlja do bolnice....pa ponovo po nalaze...uputnice. Cirkus sa papirologijom.
  • Generic placeholder image
    Пацијент 30.07.2024. 15:40
    И ићи ће и даље све док Шешлије, Вујичићи и њима слични буду здравствене установе користили као средство за запошљавање родбине, швалеки и нестручног кадра. Нормални љекари нити могу да раде нити могу напредовати!
  • Generic placeholder image
    DeSa 30.07.2024. 12:30
    Mislim da je dovoljan pokazatelj svijesti građana Istocnog (Sprskog) Sarajeva to što je najkomentarisanija vijest na Kateri ostavka Rudinoj ženi i Rudin karakter...
  • Generic placeholder image
    Mladen 30.07.2024. 12:15
    Pa neka idu.
    Vi mlatite pare preko namjestenih tendera i kupujte svake izbore- do kada?
  • Generic placeholder image
    Gradjanin 30.07.2024. 10:24
    Rogatica, Sokolac i Pale bolnicu nemaju, siromasni pacijenti voze do Kasindola za zdravstvenu zastitu, pitate se zasto ta mjesta umiru?
Повезане вијести
Министрима најдражи ауди, на возила потрошено 13,2 милиона КМ Министрима најдражи ауди, на возила потрошено 13,2 милиона КМ
Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
Народ огуглао на пљачку Народ огуглао на пљачку
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 0m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 42m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 10m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 31m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 40m
    0