Božović: Ljekari idu u FBiH, polako postajemo prazna ljuštura

30.07.2024. 10:09
8
IZVOR: rtvbn.com

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, u rubrici “Bez uvijanja” Jutarnjeg programa BN televizije, rekao je da je stanje u našem zdravstvu veoma loše.

- Ostajemo bez stručnog kadra koji odlazi u privatni sektor u Srpskoj ili odlazi da radi u Federaciju BiH pa tako polako postajemo prazna ljuštura. Katastrofalno stanje u zdravstvenom sistemu počelo je kada je počelo namjerno raspakivanje kvalitetnog zdravstvenog i sistema obrazovanja, kako bi sve postalo privatno i kako bi građani svoj novac morali da stavljaju u privatne džepove, dok privatne zdravstvene i obrazovne ustanove ostvaruju veliki profit - istakao je Božović.

On je dodao da građani Istočnog Sarajeva najbolje znaju kakva je situacija u zdravstvu Republike Srpske.

Kakvo je zaista stanje na terenu, naglašava Božović, ilustruje primjer jednog ljekara, odnosno njegove zarade u Srpskoj i  FBIH.

- Jedan doktor specijalista je kod nas za mjesec dana rada i 10 dežurstava dobio platu od 3.000 KM. Za isti taj posao, uz dva dežurstva, u federalnom Sarajevu je dobio platu od 5.400 KM. Istovremeno je sadašnja plata u privatnoj zdravstvenoj ustanovi preko 7.000 KM. To je prvi motiv tih vrlo kvalifikovanih ljudi da odu. Za njima odlaze i pacijenti - zaključuje Božović.

Komentari 8
  • Generic placeholder image
    Sanja 30.07.2024. 22:44
    Sve divno...krasno...na preglede se čeka mjesecima.Kod tumora operaciju zakazuju za 5 mjeseci...dotad ko živ ko mrtav.Ljudski život se sveo na nulu.
  • Generic placeholder image
    Nada 30.07.2024. 18:19
    Tacno tako prava ljustura .Samo jos treba gospodin Dodik da kaze : Mene I.Sarajevo ne interesuje , mozete ga slobodno proposition federaciji. Ma sve unistise , on I njegova stranka. 10 fabrika je ugasio I gasi I zdravstvo.
  • Generic placeholder image
    Doktor 30.07.2024. 17:20
    1. Ne gotovim ga, ali sve što je Božović ovdje rekao je tačno od A do Ž.
    2. DeSa, svaka čast na komentaru. Jadan smo mi narod.
  • Generic placeholder image
    Branka 30.07.2024. 16:35
    Kako je moguće da svaka mala privatna klinika ima bolje aparate i laboratorije od državnih?! Kako je moguće da privatne ustanove dobiju donacije aparata, a državne ne? Jednostavno. Sve donacije nestanu, misterija. Sramota je da za neke analize trčite od Doma zdravlja do bolnice....pa ponovo po nalaze...uputnice. Cirkus sa papirologijom.
  • Generic placeholder image
    Pacijent 30.07.2024. 15:40
    I ići će i dalje sve dok Šešlije, Vujičići i njima slični budu zdravstvene ustanove koristili kao sredstvo za zapošljavanje rodbine, švaleki i nestručnog kadra. Normalni ljekari niti mogu da rade niti mogu napredovati!
  • Generic placeholder image
    DeSa 30.07.2024. 12:30
    Mislim da je dovoljan pokazatelj svijesti građana Istocnog (Sprskog) Sarajeva to što je najkomentarisanija vijest na Kateri ostavka Rudinoj ženi i Rudin karakter...
  • Generic placeholder image
    Mladen 30.07.2024. 12:15
    Pa neka idu.
    Vi mlatite pare preko namjestenih tendera i kupujte svake izbore- do kada?
  • Generic placeholder image
    Gradjanin 30.07.2024. 10:24
    Rogatica, Sokolac i Pale bolnicu nemaju, siromasni pacijenti voze do Kasindola za zdravstvenu zastitu, pitate se zasto ta mjesta umiru?
Povezane vijesti
Ministrima najdraži audi, na vozila potrošeno 13,2 miliona KM Ministrima najdraži audi, na vozila potrošeno 13,2 miliona KM
Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
Narod oguglao na pljačku Narod oguglao na pljačku
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 55m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 37m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 5m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 26m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 35m
    0