Божовић на мирном протесту са суграђанима

20.08.2024. 15:06
9
ИЗВОР: katera.news

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић придружио се суграђанима у Улици Васиља Грђића на мирном протесту, заступајући права локалне заједнице, као и становника овог дијела ове општине.

Становници ове улице од општинске власти затражили су изградњу алтернативног пута, а Божовић је навео да ће се, заједно са становницима овог дијела борити да радови не крену до рјешавања ентитетске границе, чија линија такође ствара проблеме становништву овог дијела општине.

- Питате ме хоћемо ли правити алтернативни излаз. Наравно да ћемо правити ако дође до тога. Ако дође до тога, све што општина Источна Илиџа и ја лично будемо могли урадити, али и више, ја ћу урадити. Али, успостављање граница са ентитетом или државом не ради општина, то ради Републичка комисија. Ми ту немамо ни представника – објаснио је он окупљеним суграђанима.

Божовић је поновио да је на допис из Међународнoг аеродрома „Сарајево“, заједно са пратећом документацијом и грађавинском дозволу коју је издало Министарство за просторно уређење ФБиХ, у којем се наводи да ће доћи до радова на проширењу аеродрома, дјеловао инстуционално и обавијестио институције у Српској, које о наведеним стварима одлучују.

- Кад упознате Републичку управу, полицију, инспекцију, Казнено-поправни завод, идете у працу да оно што се дешава се институционално рјешава. Осим када се дешава проблем, онда га рјешавамо на овакав начин – рекао је Божовић.

Он је подсјетио да је општина Источна Илиџа 2014. године ушла у утврђивање насељених мјеста, када је, како каже, на инсистирање Зорана Трапаре простор на којем се скуп одржавао, ушло у насељено мјесто Источне Илиџе.

Након што је Министарство за локалну управу и самоуправу, објашњава Божовић, одбило могућност доношења пописних мјеста и рекло да је ова општина изашла иза међуентитетске линије, питање насељених мјеста у овој општини се није могло ријешити.

Тада су, подсјећа, од надлежних институција, Републичке управе и Министарства за локалну управу и самоуправу добили инструкције како да формирају насељена мјеста, када је усвојено да се једно насељено мјесто зове Источно Сарајево.

Седам година након, 2021. године, десиле су се поплаве на подручју општине Источна Илиџа.

- Када смо „бранили“ дио у којем се налази Улица Васиља Грђића, добили смо допис општине Илиџа да се налази о простору који је територијално у ФБиХ. Наредне године смо, на иницијативу неколико грађана, неких овдје присутних, упутили допис предсједнику Српске, члану Предсједништва, Влади Српске, Народној скупштини РС, Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове. Добили смо одговор да је немогуће замијенити земљиште без сагласности оба ентитета – рекао је он, показујући материјалне доказе својих тврдњи, које је донио становницима на увид.

Према његовим ријечима, 2023. године у општини Источна Илиџа су обавијештени да општина Илиџа врши излагање своје територије, након чега је од републичке управе затражио хитан састанак.

- Тражио сам да се организује и Република Српска у овом дијелу општине и изложи оно што је власништво општине, како не бисмо дошли до двојних евиденција. До данашњег дана, та комисија није завршила свој посао и никад земљиште у власништву општине Источна Илиџа, али ни становника није изложено. Чињеница јесте да су суграђани, на дијелу гдје су Новаковићи, излагани у ФБиХ почетком 2024. године  – објаснио је он.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Слободан Тинтор/ Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Он је истакао да је на упућени допис Међународног аеродрома „Сарајево“ о својим намјерама заказао састанак са Републичком управом за геодетске и имовинско-правне послове, Казнено-поправним заводом, МУП-ом Републике Српске и Грађевинском инспекцијом града Источно Сарајево.

- Поставили смо питање да ли се грађавинска дозвола која је издата простире на дијелу територије Републике Српске и добили одговор да се градњом објекта прелази међунтитетска територија Српске. Одмах смо доставили допис Грађавинској инспекцији града Источно Сарајево у којем смо навели да уколико дође до радова, одмах их стопирају. Такође, навели смо и да наша општина није издала никакво одобрење за грађење, те да је за грађавински објекат који прелази територију двије општине, у овом случају два ентитета, надлежно Министарство за просторно уређење и грађевинарство Српске којем могу да се обрате – истакао је Божовић.

Додаје да је допис одмах прослијеђен и Међународном аеродрому „Сарајево“, да не би почели са радовима.

- Они су у онај дио који сматрају својим и који је, према подацима који се налазе на званичној веб-страници Републичке геодетске управе, представљен као ФБиХ започели са неким радовима – навео је он, те још једном наводе да се игра са границом Српске одбацио као неистините и безбједносно угрожавајуће.

Скупу су, како је указао Божовић, присуствовали и члан СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Мирослав Вујичић.

- Могу одмах да кажем да ово представља неку политичку основу и почетак политичке приче. Једина истина је да за све што сам рекао, имам материјалне доказе у виду дописа и да ћу се са суграђанима борити. Све остало је манипулација и нећу дозволити да, било ко, износи лажи и  неистине на рачун мог имена и институције којом управљам, јер свој посао радим маскимално поштено, предано и одговорно – категоричан је Божовић.

  • Божовић: Територија и граница Републике Српске немају цијену (ФОТО)
    19.08.2024. 14:35

    Општина Источна Илиџа није издала ниједну врсту одобрења за почетак радова на изградњи периметријеске ограде и проширењу Међународног аеродрома "Сарајево“ на територији ове локалне заједнице.Ис...

Источно Сарајево
Божовић: Територија и граница Републике Српске немају цијену (ФОТО)

Миросав Вујичић истиче да дио у којем се Улица Васиља Грђића налази, због неутврђивања међуентитетске границе, за које је, како каже, надлежна институција Комисија за утврђивање међуентитетске линије формирана од стране Владе Републике Српске, федералне Владе и представника Савјета министара, сматра Републиком Српском.

Вујичић је окарактерисао улазак Међународног аеродрома „Сарајево“ на подручје Републике Српске „нелегалним“, те додао да га је потребно зауставити.

Један од иницијатора протеста Бојан Новаковић рекао је да не жели политику да уплиће у проблем становника овог насеља, те позвао на заједничко рјешавање овог проблема.

Коментари 9
  • Generic placeholder image
    Drago 22.08.2024. 14:50
    Šta radi ovaj Srđan Kenjić ovdje, da se nije preselio. On je lajao na FK Famos pa tamo radio, pa je lajao na Zatvor u Vojkovićima pa sad tamo radi.
    Dosljedan u p.......
    Joj Bože dragi koga su skupili oko ovog Vujičića koda su svi ostali u tom SNSD u jadnici koji ništa ne znaju.
    Ako su im ovi glavni promotori Vujičića bolje da ide u svoju opštine gdje živi u Istočno Novo Sarajevo nego ovdje na nas dezavuišu svojim bolesnim neistinama.
  • Generic placeholder image
    Lopov 22.08.2024. 12:44
    Dobro nam ne uzmu sve do Pala,zamisli Ruduljic nam rijesava probleme.Boze ti pomozi nam samo nam jos ti mozes pomoci.
  • Generic placeholder image
    Trki 21.08.2024. 22:35
    Nisam pripadnik niti jedne političke stranke, ali Vujičić čista nula, niti nekog čovjeka niti političara od njega
  • Generic placeholder image
    Dane 20.08.2024. 23:09
    Kaže Ruduljić Milan da je Miko malo se pogubio pred masom da je najbolje bilo da su Rudulju poslali da to riješi
  • Generic placeholder image
    Skijaš 20.08.2024. 19:49
    Ovaj Vujičić je velika bitanga i ja mu ne vjerujem ni kada kaže dobar dan.
  • Generic placeholder image
    Mira 20.08.2024. 19:36
    U pravu ste Željko, Božović jeste sve dokumentovao i naravno da mu podmecu. Ovaj debeli Vujičić ništa drugo i ne zna.
  • Generic placeholder image
    Narod 20.08.2024. 18:34
    Vujičić dno dna
  • Generic placeholder image
    Željko 20.08.2024. 17:05
    Nisam član ni jedne stranke, koje su inače po definiciji interesne organizacije, ne volim ni SNSD ni SDS ni PDP, ali moje mišljenje da je ovaj Božović jedan od poštenijih političara. Ovu priču su mu namjestili radi izborne kampanje.
    Ne rješava opština pitanje međuentitetske linije, već republičke i državne institucije, koje ništa do sada nisu uradili po tom pitanju, pa kada prava stanovnika ovog puta Istočne Ilidže budu ugrožena to fakturišu na pogrešnu adresu.
    Vujičića, koji godinama živi na račun stranke ( na račun Milorada Dodika) bez koga bi bio niko i ništa ne bi da komentarišem.
  • Generic placeholder image
    Предатор 20.08.2024. 16:00
    Покушавате решити проблем кад је већ доведен пред свршен чин. Касно Марко.....
Повезане вијести
Од данас недјеља нерадни дан у Источној Илиџи Од данас недјеља нерадни дан у Источној Илиџи
Маринко Божовић и Матија Бећковић свечано отворили Галерију „Жарко Видовић“ (ФОТО) Маринко Божовић и Матија Бећковић свечано отворили Галерију „Жарко Видовић“ (ФОТО)
Општина Источна Илиџа коначно дочекала реакцију надлежних Општина Источна Илиџа коначно дочекала реакцију надлежних
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    10h 57m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 39m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 7m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 28m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 37m
    0