Božović na mirnom protestu sa sugrađanima

20.08.2024. 15:06
9
IZVOR: katera.news

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović pridružio se sugrađanima u Ulici Vasilja Grđića na mirnom protestu, zastupajući prava lokalne zajednice, kao i stanovnika ovog dijela ove opštine.

Stanovnici ove ulice od opštinske vlasti zatražili su izgradnju alternativnog puta, a Božović je naveo da će se, zajedno sa stanovnicima ovog dijela boriti da radovi ne krenu do rješavanja entitetske granice, čija linija takođe stvara probleme stanovništvu ovog dijela opštine.

- Pitate me hoćemo li praviti alternativni izlaz. Naravno da ćemo praviti ako dođe do toga. Ako dođe do toga, sve što opština Istočna Ilidža i ja lično budemo mogli uraditi, ali i više, ja ću uraditi. Ali, uspostavljanje granica sa entitetom ili državom ne radi opština, to radi Republička komisija. Mi tu nemamo ni predstavnika – objasnio je on okupljenim sugrađanima.

Božović je ponovio da je na dopis iz Međunarodnog aerodroma „Sarajevo“, zajedno sa pratećom dokumentacijom i građavinskom dozvolu koju je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje FBiH, u kojem se navodi da će doći do radova na proširenju aerodroma, djelovao instucionalno i obavijestio institucije u Srpskoj, koje o navedenim stvarima odlučuju.

- Kad upoznate Republičku upravu, policiju, inspekciju, Kazneno-popravni zavod, idete u pracu da ono što se dešava se institucionalno rješava. Osim kada se dešava problem, onda ga rješavamo na ovakav način – rekao je Božović.

On je podsjetio da je opština Istočna Ilidža 2014. godine ušla u utvrđivanje naseljenih mjesta, kada je, kako kaže, na insistiranje Zorana Trapare prostor na kojem se skup održavao, ušlo u naseljeno mjesto Istočne Ilidže.

Nakon što je Ministarstvo za lokalnu upravu i samoupravu, objašnjava Božović, odbilo mogućnost donošenja popisnih mjesta i reklo da je ova opština izašla iza međuentitetske linije, pitanje naseljenih mjesta u ovoj opštini se nije moglo riješiti.

Tada su, podsjeća, od nadležnih institucija, Republičke uprave i Ministarstva za lokalnu upravu i samoupravu dobili instrukcije kako da formiraju naseljena mjesta, kada je usvojeno da se jedno naseljeno mjesto zove Istočno Sarajevo.

Sedam godina nakon, 2021. godine, desile su se poplave na području opštine Istočna Ilidža.

- Kada smo „branili“ dio u kojem se nalazi Ulica Vasilja Grđića, dobili smo dopis opštine Ilidža da se nalazi o prostoru koji je teritorijalno u FBiH. Naredne godine smo, na inicijativu nekoliko građana, nekih ovdje prisutnih, uputili dopis predsjedniku Srpske, članu Predsjedništva, Vladi Srpske, Narodnoj skupštini RS, Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Dobili smo odgovor da je nemoguće zamijeniti zemljište bez saglasnosti oba entiteta – rekao je on, pokazujući materijalne dokaze svojih tvrdnji, koje je donio stanovnicima na uvid.

Prema njegovim riječima, 2023. godine u opštini Istočna Ilidža su obaviješteni da opština Ilidža vrši izlaganje svoje teritorije, nakon čega je od republičke uprave zatražio hitan sastanak.

- Tražio sam da se organizuje i Republika Srpska u ovom dijelu opštine i izloži ono što je vlasništvo opštine, kako ne bismo došli do dvojnih evidencija. Do današnjeg dana, ta komisija nije završila svoj posao i nikad zemljište u vlasništvu opštine Istočna Ilidža, ali ni stanovnika nije izloženo. Činjenica jeste da su sugrađani, na dijelu gdje su Novakovići, izlagani u FBiH početkom 2024. godine  – objasnio je on.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Slobodan Tintor/ Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

On je istakao da je na upućeni dopis Međunarodnog aerodroma „Sarajevo“ o svojim namjerama zakazao sastanak sa Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Kazneno-popravnim zavodom, MUP-om Republike Srpske i Građevinskom inspekcijom grada Istočno Sarajevo.

- Postavili smo pitanje da li se građavinska dozvola koja je izdata prostire na dijelu teritorije Republike Srpske i dobili odgovor da se gradnjom objekta prelazi međuntitetska teritorija Srpske. Odmah smo dostavili dopis Građavinskoj inspekciji grada Istočno Sarajevo u kojem smo naveli da ukoliko dođe do radova, odmah ih stopiraju. Takođe, naveli smo i da naša opština nije izdala nikakvo odobrenje za građenje, te da je za građavinski objekat koji prelazi teritoriju dvije opštine, u ovom slučaju dva entiteta, nadležno Ministarstvo za prostorno uređenje i građevinarstvo Srpske kojem mogu da se obrate – istakao je Božović.

Dodaje da je dopis odmah proslijeđen i Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“, da ne bi počeli sa radovima.

- Oni su u onaj dio koji smatraju svojim i koji je, prema podacima koji se nalaze na zvaničnoj veb-stranici Republičke geodetske uprave, predstavljen kao FBiH započeli sa nekim radovima – naveo je on, te još jednom navode da se igra sa granicom Srpske odbacio kao neistinite i bezbjednosno ugrožavajuće.

Skupu su, kako je ukazao Božović, prisustvovali i član SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Miroslav Vujičić.

- Mogu odmah da kažem da ovo predstavlja neku političku osnovu i početak političke priče. Jedina istina je da za sve što sam rekao, imam materijalne dokaze u vidu dopisa i da ću se sa sugrađanima boriti. Sve ostalo je manipulacija i neću dozvoliti da, bilo ko, iznosi laži i  neistine na račun mog imena i institucije kojom upravljam, jer svoj posao radim maskimalno pošteno, predano i odgovorno – kategoričan je Božović.

  • Božović: Teritorija i granica Republike Srpske nemaju cijenu (FOTO)
    19.08.2024. 14:35

    Opština Istočna Ilidža nije izdala nijednu vrstu odobrenja za početak radova na izgradnji perimetrijeske ograde i proširenju Međunarodnog aerodroma "Sarajevo“ na teritoriji ove lokalne zajednice.Is...

Istočno Sarajevo
Božović: Teritorija i granica Republike Srpske nemaju cijenu (FOTO)

Mirosav Vujičić ističe da dio u kojem se Ulica Vasilja Grđića nalazi, zbog neutvrđivanja međuentitetske granice, za koje je, kako kaže, nadležna institucija Komisija za utvrđivanje međuentitetske linije formirana od strane Vlade Republike Srpske, federalne Vlade i predstavnika Savjeta ministara, smatra Republikom Srpskom.

Vujičić je okarakterisao ulazak Međunarodnog aerodroma „Sarajevo“ na područje Republike Srpske „nelegalnim“, te dodao da ga je potrebno zaustaviti.

Jedan od inicijatora protesta Bojan Novaković rekao je da ne želi politiku da upliće u problem stanovnika ovog naselja, te pozvao na zajedničko rješavanje ovog problema.

Komentari 9
  • Generic placeholder image
    Drago 22.08.2024. 14:50
    Šta radi ovaj Srđan Kenjić ovdje, da se nije preselio. On je lajao na FK Famos pa tamo radio, pa je lajao na Zatvor u Vojkovićima pa sad tamo radi.
    Dosljedan u p.......
    Joj Bože dragi koga su skupili oko ovog Vujičića koda su svi ostali u tom SNSD u jadnici koji ništa ne znaju.
    Ako su im ovi glavni promotori Vujičića bolje da ide u svoju opštine gdje živi u Istočno Novo Sarajevo nego ovdje na nas dezavuišu svojim bolesnim neistinama.
  • Generic placeholder image
    Lopov 22.08.2024. 12:44
    Dobro nam ne uzmu sve do Pala,zamisli Ruduljic nam rijesava probleme.Boze ti pomozi nam samo nam jos ti mozes pomoci.
  • Generic placeholder image
    Trki 21.08.2024. 22:35
    Nisam pripadnik niti jedne političke stranke, ali Vujičić čista nula, niti nekog čovjeka niti političara od njega
  • Generic placeholder image
    Dane 20.08.2024. 23:09
    Kaže Ruduljić Milan da je Miko malo se pogubio pred masom da je najbolje bilo da su Rudulju poslali da to riješi
  • Generic placeholder image
    Skijaš 20.08.2024. 19:49
    Ovaj Vujičić je velika bitanga i ja mu ne vjerujem ni kada kaže dobar dan.
  • Generic placeholder image
    Mira 20.08.2024. 19:36
    U pravu ste Željko, Božović jeste sve dokumentovao i naravno da mu podmecu. Ovaj debeli Vujičić ništa drugo i ne zna.
  • Generic placeholder image
    Narod 20.08.2024. 18:34
    Vujičić dno dna
  • Generic placeholder image
    Željko 20.08.2024. 17:05
    Nisam član ni jedne stranke, koje su inače po definiciji interesne organizacije, ne volim ni SNSD ni SDS ni PDP, ali moje mišljenje da je ovaj Božović jedan od poštenijih političara. Ovu priču su mu namjestili radi izborne kampanje.
    Ne rješava opština pitanje međuentitetske linije, već republičke i državne institucije, koje ništa do sada nisu uradili po tom pitanju, pa kada prava stanovnika ovog puta Istočne Ilidže budu ugrožena to fakturišu na pogrešnu adresu.
    Vujičića, koji godinama živi na račun stranke ( na račun Milorada Dodika) bez koga bi bio niko i ništa ne bi da komentarišem.
  • Generic placeholder image
    Predator 20.08.2024. 16:00
    Pokušavate rešiti problem kad je već doveden pred svršen čin. Kasno Marko.....
Povezane vijesti
Od danas nedjelja neradni dan u Istočnoj Ilidži Od danas nedjelja neradni dan u Istočnoj Ilidži
Marinko Božović i Matija Bećković svečano otvorili Galeriju „Žarko Vidović“ (FOTO) Marinko Božović i Matija Bećković svečano otvorili Galeriju „Žarko Vidović“ (FOTO)
Opština Istočna Ilidža konačno dočekala reakciju nadležnih Opština Istočna Ilidža konačno dočekala reakciju nadležnih
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 4m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 46m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 14m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 35m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 44m
    0