Божовић: Територија и граница Републике Српске немају цијену (ФОТО)

19.08.2024. 14:35
14
ИЗВОР: katera.news

Општина Источна Илиџа није издала ниједну врсту одобрења за почетак радова на изградњи периметријске ограде и проширењу Међународног аеродрома "Сарајево“ на територији ове локалне заједнице.

Истакао је ово Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа на конференцији за медије која је одржана поводом, како наводи, неистина које је изнио посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић, који је уједно и кандидат за начелника Општине Источна Илиџа на предстојећим локалним изборима.

Медији у Републици Српској су прије два дана пренијели Вујучићев исказ у којем је навео да је начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић дао одобрење да се на подручју ове општине изводе радови на проширењу Међународног аеродрома "Сарајево", чиме је поклонио границу и територију Српске, и упитао га колико кошта граница Републике Српске?

Божовић је, одговарајући на, како каже „гнусне лажи и неистине“, рекао да је Вујичић изманипулисао грађане Источне Илиџе, те угрозио његову безбједност и безбједност његове породице.

- Ништа у животу нисам продао. За мене је територија и граница Републике Српске нема цијену и нећу дозволити да се ико игра са мојим именом и презименом и функцијом коју обављам часно и поштено, штитећи интересе грађана ове општине и њене територије – истакао је Божовић.

Божовић је, хронолошки наводећи догађаје, рекао да је општинској управи 31. 7. достављен допис из Међународнoг аеродрома "Сарајево", заједно са пратећом документацијом и грађавинском дозволу коју је издало Министарство за просторно уређење ФБиХ, у којем се наводи да ће доћи до радова на проширењу аеродрома.

Потом је, додаје Божовић, општинска управа послала допис Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове, Казнено-поправном заводу, МУП-у Републике Српске и Грађевинској инспекцији града Источно Сарајево и уприличила састанак 12. августа на којем је тражила хитан одговор РГУРС-а о поменутој грађавинској дозволи.

- Поставили смо питање да ли се грађавинска дозвола која је издата простире на дијелу територије Републике Српске и добили одговор да се градњом објекта прелази међунтитетска територија Српске. Одмах смо доставили допис Међународном аеродрому "Сарајево" и Грађавинској инспекцији града Источно Сарајево у којем смо навели да наша општина није издала никакво одобрење за грађење, те да је за грађавински објекат који прелази територију двије општине, у овом случају два ентитета, надлежно Министарство за просторно уређење и грађевинарство Српске којем могу да се обрате – навео је Божовић, показујући материјалне доказе својих тврдњи.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Такође, каже, наведено је и да ће надлежна инспекција бити принуђена да стопира радове.

Да ово није први пут да се Општина Источна Илиџа бави овим проблемом подсјетио је и сам Божовић говорећи да су тражили замјену поменуте територије која је потребна за проширење аеродрома, али да још увијек, скоро 30 година након рата, није ријешено питање међуетитетске линије, осим на Добрињи у Сарајеву.

Одговарајући на питање новинара, Божовић је подсјетио да је експропријација за потребе ширења Међународног аеродрома "Сарајево" извршена 1991. године и да је Улица Василија Грџића, која се и налази на спорној међуентитетској линији, власнички на аеродрому, те да за тај дио грађевинске дозволе Источна Илиџа не може давати никакве смјернице.

Такође, Божовић је навео да општина Источна Илиџа није потписала никакве тајне споразуме са Међународним аеродромом "Сарајево", те да је споразум јаван и да се односи на „регулисање међусобних односа потписника споразума који се односе на спречавање изградње објеката који представљају опасност за одвијање зрачног саобраћаја у зонама међународног аеродрома“.

Божовић је за крај додао да власт која је у рукама СНСД-а не показује разумијевање за грађане Источне Илиџе.

Од Вујичића је затражио јавно извињење или ће, каже, у супротном искористити сва средства и права из Кривичног законика РС.

Коментари 14
  • Generic placeholder image
    Realista 21.08.2024. 11:27
    Dado,
    To da tebi ili nekom neko dođe 100 km2 je čista laž koju ne možeš dokazati.
    Aerodrom treba da se proširi,to su privatna imanja koja su kupljena i ne vidim u čemu je problem da se proširi aerodrom? I srbi lete.Ili da se građanima rs zabrani ulazak na aerodrom pa nek lete sa trebinjskog?
  • Generic placeholder image
    Gradjanin 20.08.2024. 18:59
    Srbi se iseljavaju iz Dobrinje 1 dijela koji pripada Istocnoj Ilidzi.Zbog cega je to I kako to sprijeciti?
  • Generic placeholder image
    Dado 20.08.2024. 13:17
    Samo znam da je na sceni neki kurvaluk. Nisu ovi džaba krenulu u ovu realizaciju projekta. Kakva zamjena teritorije, kakvi planovi za prosirenjw..neka se šire dole prema Ilidži. fBiH nam svakako dođu 100 km2 prem Dejtonskom sporazumu. O tome se ne priča. Neka se Bozović i Vujičić a i Ćosa zapitaju kako oni imaju sve u centimetar sto se tiče grunta kada su nasi stavili table sa inf o protjeranim Srbima. U pamet Srbi, niie lako voditi drzavu...
    Ps. srbi vole pare to je poznato...ali kad ste čuli da su oni nesto uradili protivno svom cilju da Bosna bude njihova. Upamet!
  • Generic placeholder image
    Lažov 20.08.2024. 08:52
    Ako je tačno što Božović priča, onda je Vujičić LAŽOV.
    Tako ga treba i tretirati uz svu medijsku pompu.
    Niko vas ne može osuditi što ga tako tretirate.
  • Generic placeholder image
    J*****srbin u federaciji 19.08.2024. 22:41
    Vi skupljate politicke poene,a narod ispasta,Idite obojoca u pm!
    Mi hocemo rijesenje problema i aleternantivni put(izlaz) koji je aerodrom duzan da napravi(dogovoreno prije 15 i vise godina uz ogradu koju ce sada postaviti izlaz u pravcu raskrsnice kula)ali sad to ni marinko ni miko ne spominju,nego se politicki prepiru,a narod ko stoka ce glasat za ove klosare i podrzavat ih.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 19.08.2024. 22:30
    Glavati Vujičić je obična bitanga i ja mu ne vjerujem ni jednu jedinu riječ.
  • Generic placeholder image
    Narod 19.08.2024. 21:22
    Marinko narodje uz tebe stobom do pobjede volite ISTOČNO SARAJEVO SVI ZA MARINKA VOLIMOTEEEEEEE KRALJUUUUU
  • Generic placeholder image
    Dragan 19.08.2024. 19:41
    Samo tako, pravi si gospodin Bižoviću.
    Sve nam je sada jasno postoje dokazi.
    Ovaj Vujičić ima pravo da se bori ali je sramota da on kao stanovnik susjedne opštine Istočno Novo Sarajevo ne zna gdje je granica a predstavljao nas u Narodnoj Skupštini kao narodni poslanik a sad u parlamentu BiH.
    Stvarno sramota, u današnje vrijeme nije problem nešto da neko ne zna ali može se informirati. On je birao članove komisije koja je u katastru i geodetskoj upravi koji su rješavali ovu situaciju. A oni to nisu mogli bez njegove saglasnosti.
  • Generic placeholder image
    Dobrinja 19.08.2024. 19:35
    Idasi prodo glasamo zatebe narod te voli
  • Generic placeholder image
    Žene dobrinje 19.08.2024. 19:31
    Za Vujičića ni ukućani neće glasati utopljenik se hvata za slamku tako i Vujičića SVI ZA MARINKA MARINKOJE KRALJ
  • Generic placeholder image
    Prezime 19.08.2024. 17:49
    Tako je načelniče. Poklopi ga dokazima.
  • Generic placeholder image
    Sanja 19.08.2024. 17:39
    Marinko je najbolji covjek na politickoj sceni Republike Srpske. Siguran pobjednik
  • Generic placeholder image
    Mira 19.08.2024. 17:13
    Maloprije pročitah i Vujičičevu izjavu. Pa je li rekao Božović da nije izdata od strane opštine nikakva dozvola za gradnju, i sve čovjek potkrijepio argumentima .Sta lupa ovaj Vujičić?
  • Generic placeholder image
    Maja 19.08.2024. 16:48
    Samo ih pobij argumentima Božovicu. Vujičić nema pojma sta priča. On se bori da zaštiti građane Istočne Ilidže?Gdje je bio dosada? Pa njega ne vole ni u SNSD-u. Božoviću imas podrsku mene i moje porodice.
Повезане вијести
Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО) У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО)
Топоним српског страдања - Јасеновац (ФОТО) Топоним српског страдања - Јасеновац (ФОТО)
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 32m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 23m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 10m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 36m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 18m
    0