Божовић: Организација рада ЈП "Топлане" биће јединствена у Српској

21.10.2020. 18:27
0
ИЗВОР: КАТЕРА

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић  јуче је одржао састанак са директором ЈП „Топлане“ Источна Илиџа Драганом Јанковићем и директором фирме „NPL“ Синишом Лубуром поводом стављања у функцију првих кондензацијских котлова.

Поменути котлови се налазе у објекту „NLP-a“, a њима ће газдовати ЈП“Топлане“.

Слика

-Оснивањем ЈП „Топлане“ Источна Илиџа постали смо корак ближи остварењу наше визије о постојању модерног и организованог предузећа, које ће да пружи ефективну и поуздану производњу и дистрибуцију топлотне енергије- написао је на свом „Фејсбук“ профилу Божовић.

Он је написао да оно што је опредијелило општину  да покрене и развија пројекат ЈП „Топлане“ Источна Илиџа су чињенице да је ово предузеће потребно  општини, прилика да се примијени систем који ће показати већу ефикасност, а истовремено обезбиједити мању CO-2 емисију, с обзиром на велику загађеност ваздуха у БиХ, посебно у зимском периоду.

-Начин на који је организовано ЈП „Топлане“ Источна Илиџа, које ускоро започиње свој рад, је јединствен у Републици Српској, тј. први је овакав примјер организованог система гријања. Веома је важно нагласити да се систем рада заснива на плинским кондензацијским котловима, који се по први пут користе у Источном Сарајеву- додао је Божовић.

Божовић је појаснио да код кондензацијске технике не користи се само топлота која се добија изгарањем плина, већ додатно такође топлота која код конвенционалне технике гријања неискориштено одлази кроз димњак.

 -Овом технологијом кондензацијски котао постиже степен искористивости до 98 одсто и на тај начин ради енергетски штедљиво. Овај начин рада не штеди само вриједну енергију већ се и штити околина кроз знатно смањење CO2-емисија, што су препознале све европске владе, које подстичу и субвенционишу уградњу кондензацијских котлова у својим земљама- написао је Божовић.

Истакао је да сви стамбено-пословни објекти који ће се градити на општини имати овај систем гријања. Први кондензацијски котлови су уграђени у објекат фирме „NPL“, који се налази на Бијелом пољу, на површини од око 6.000 квадрата и обухвата 100 станова.

 -Очекујемо да ће се прва топлотна енергија, заснована на овом систему гријања, почети испоручивати од 1. новембра 2020.године-закључио је Божовић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Стварамо нови ритам Источне Илиџе (ВИДЕО) Божовић: Стварамо нови ритам Источне Илиџе (ВИДЕО)
Подржана иницијатива о формирању дирекције за планирање изградње Источног Сарајева Подржана иницијатива о формирању дирекције за планирање изградње Источног Сарајева
Божовић: Поштовати жртву сарајевских Срба у егзодусу Божовић: Поштовати жртву сарајевских Срба у егзодусу
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    3h 28m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    21h 11m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    15h 28m
    5
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    22h 26m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    23h 2m
    0