Božović: Organizacija rada JP "Toplane" biće jedinstvena u Srpskoj

21.10.2020. 18:27
0
IZVOR: KATERA

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović  juče je održao sastanak sa direktorom JP „Toplane“ Istočna Ilidža Draganom Jankovićem i direktorom firme „NPL“ Sinišom Luburom povodom stavljanja u funkciju prvih kondenzacijskih kotlova.

Pomenuti kotlovi se nalaze u objektu „NLP-a“, a njima će gazdovati JP“Toplane“.

Slika

-Osnivanjem JP „Toplane“ Istočna Ilidža postali smo korak bliži ostvarenju naše vizije o postojanju modernog i organizovanog preduzeća, koje će da pruži efektivnu i pouzdanu proizvodnju i distribuciju toplotne energije- napisao je na svom „Fejsbuk“ profilu Božović.

On je napisao da ono što je opredijelilo opštinu  da pokrene i razvija projekat JP „Toplane“ Istočna Ilidža su činjenice da je ovo preduzeće potrebno  opštini, prilika da se primijeni sistem koji će pokazati veću efikasnost, a istovremeno obezbijediti manju CO-2 emisiju, s obzirom na veliku zagađenost vazduha u BiH, posebno u zimskom periodu.

-Način na koji je organizovano JP „Toplane“ Istočna Ilidža, koje uskoro započinje svoj rad, je jedinstven u Republici Srpskoj, tj. prvi je ovakav primjer organizovanog sistema grijanja. Veoma je važno naglasiti da se sistem rada zasniva na plinskim kondenzacijskim kotlovima, koji se po prvi put koriste u Istočnom Sarajevu- dodao je Božović.

Božović je pojasnio da kod kondenzacijske tehnike ne koristi se samo toplota koja se dobija izgaranjem plina, već dodatno takođe toplota koja kod konvencionalne tehnike grijanja neiskorišteno odlazi kroz dimnjak.

 -Ovom tehnologijom kondenzacijski kotao postiže stepen iskoristivosti do 98 odsto i na taj način radi energetski štedljivo. Ovaj način rada ne štedi samo vrijednu energiju već se i štiti okolina kroz znatno smanjenje CO2-emisija, što su prepoznale sve evropske vlade, koje podstiču i subvencionišu ugradnju kondenzacijskih kotlova u svojim zemljama- napisao je Božović.

Istakao je da svi stambeno-poslovni objekti koji će se graditi na opštini imati ovaj sistem grijanja. Prvi kondenzacijski kotlovi su ugrađeni u objekat firme „NPL“, koji se nalazi na Bijelom polju, na površini od oko 6.000 kvadrata i obuhvata 100 stanova.

 -Očekujemo da će se prva toplotna energija, zasnovana na ovom sistemu grijanja, početi isporučivati od 1. novembra 2020.godine-zaključio je Božović.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
Božović: Stvaramo novi ritam Istočne Ilidže (VIDEO) Božović: Stvaramo novi ritam Istočne Ilidže (VIDEO)
Podržana inicijativa o formiranju direkcije za planiranje izgradnje Istočnog Sarajeva Podržana inicijativa o formiranju direkcije za planiranje izgradnje Istočnog Sarajeva
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    10h 5m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    9h 1m
    0
  • Posljednji kondorov let
    22h 30m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    9h 5m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    5h 58m
    0