Божовић: Пројекти брзих цеста морају бити усклађени са просторно-планском документацијом Источне Илиџе

31.01.2024. 15:50
1
ИЗВОР: katera.news

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић присуствова је данас у Сарајеву састанку који је организовао министар комуникација и транспорта БиХ Един Форто, а коме су, поред осталих, присуствовали и градоначелник Источног Сарајева, начелници општина у саставу нашег града, представници ЈП „Путеви“ Републике Српске, као и министар Саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић.

Састанак је организован у вези са изградњом брзих цеста Сарајево-Брод на Дрини и Сарајево-Вардиште, са посебним акцентом на примједбе општине Источна Илиџа на поменуте пројекте, као и примједбе осталих општина које се налазе на траси пута ових цеста.

Божовић је навео да је министру Форти уручио једну фасциклу хронолошки пореданих дописа које су упутили надлежним институцијама у Републици Српској и Федерацији БиХ, а кроз које су јасно изразили неслагање са актуелним пројектима наведених брзих цеста.

- Још једном сам изнио став наше општине да нећемо пристати на било какву изградњу све док се пројектна документација брзе цесте Сарајево-Брод на Дрини и пројектна документација брзе цесте Сарајево-Вардиште, у дијелу који пролази кроз Источну Илиџу, не ускладе са просторно-планском документацијом наше општине - невео је он.

На овом састанку су усвојени сљедећи закључци, од којих је за Источну Илиџу посебно важан закључак број 3 - дати фокус на општине у Сарајеву и Источном Сарајеву и на релације петља Бутила (коридор Vc – Крупац (Источна Илиџа) за руту 2b, те Источно Сарајево-Пале за руту 3.

Поред овог, закључци се тичу формирања техничког тима, уважавајући надлежности повјерене Уставом и законима, који би укључио све надлежне органе, а како би се додатно анализирала тренутна ситуација о питању пројеката на међународним правцима 2b и 3, као и сагледавање могућности да се приликом ревизије узму у обзир сви коментари и примједбе, посебно са локалног нивоа.

- Потребно је да технички тим одржава састанке најмање једном у три мјесеца, потребно је провјерити могућност техничке помоћи за ревизију постојећих пројеката која се нуди у оквиру CONNECTA помоћи Европске уније – неки су од закључака, навео је ожовић.

Према његовим ријечима, пратиће спровођење закључака, учествовати у реализацији оног дијела који се тиче ове општине и града, те остати при ставу да се наведени пројекти морају ускладиити са просторно-планском документацијом Источне Илиџе.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Sanja 01.02.2024. 03:13
    Puna podrska stavovima Bozovica za ovu temu. Imam imanje u Kotorcu uz buduci put.
    Nas nacelnik zaista djeluje ozbiljno i radi pravi posao za Ilidzu
Повезане вијести
Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву? Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
Финска расписала потјерницу, а осумњичени ухапшен у Сарајеву Финска расписала потјерницу, а осумњичени ухапшен у Сарајеву
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Најчитаније
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    22h 37m
    0
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    22h 55m
    5
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    23h 31m
    9
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    20h 26m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    19h 28m
    0