Božović: Projekti brzih cesta moraju biti usklađeni sa prostorno-planskom dokumentacijom Istočne Ilidže

31.01.2024. 15:50
1
IZVOR: katera.news

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović prisustvova je danas u Sarajevu sastanku koji je organizovao ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto, a kome su, pored ostalih, prisustvovali i gradonačelnik Istočnog Sarajeva, načelnici opština u sastavu našeg grada, predstavnici JP „Putevi“ Republike Srpske, kao i ministar Saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Sastanak je organizovan u vezi sa izgradnjom brzih cesta Sarajevo-Brod na Drini i Sarajevo-Vardište, sa posebnim akcentom na primjedbe opštine Istočna Ilidža na pomenute projekte, kao i primjedbe ostalih opština koje se nalaze na trasi puta ovih cesta.

Božović je naveo da je ministru Forti uručio jednu fasciklu hronološki poredanih dopisa koje su uputili nadležnim institucijama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a kroz koje su jasno izrazili neslaganje sa aktuelnim projektima navedenih brzih cesta.

- Još jednom sam iznio stav naše opštine da nećemo pristati na bilo kakvu izgradnju sve dok se projektna dokumentacija brze ceste Sarajevo-Brod na Drini i projektna dokumentacija brze ceste Sarajevo-Vardište, u dijelu koji prolazi kroz Istočnu Ilidžu, ne usklade sa prostorno-planskom dokumentacijom naše opštine - neveo je on.

Na ovom sastanku su usvojeni sljedeći zaključci, od kojih je za Istočnu Ilidžu posebno važan zaključak broj 3 - dati fokus na opštine u Sarajevu i Istočnom Sarajevu i na relacije petlja Butila (koridor Vc – Krupac (Istočna Ilidža) za rutu 2b, te Istočno Sarajevo-Pale za rutu 3.

Pored ovog, zaključci se tiču formiranja tehničkog tima, uvažavajući nadležnosti povjerene Ustavom i zakonima, koji bi uključio sve nadležne organe, a kako bi se dodatno analizirala trenutna situacija o pitanju projekata na međunarodnim pravcima 2b i 3, kao i sagledavanje mogućnosti da se prilikom revizije uzmu u obzir svi komentari i primjedbe, posebno sa lokalnog nivoa.

- Potrebno je da tehnički tim održava sastanke najmanje jednom u tri mjeseca, potrebno je provjeriti mogućnost tehničke pomoći za reviziju postojećih projekata koja se nudi u okviru CONNECTA pomoći Evropske unije – neki su od zaključaka, naveo je ožović.

Prema njegovim riječima, pratiće sprovođenje zaključaka, učestvovati u realizaciji onog dijela koji se tiče ove opštine i grada, te ostati pri stavu da se navedeni projekti moraju uskladiiti sa prostorno-planskom dokumentacijom Istočne Ilidže.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Sanja 01.02.2024. 03:13
    Puna podrska stavovima Bozovica za ovu temu. Imam imanje u Kotorcu uz buduci put.
    Nas nacelnik zaista djeluje ozbiljno i radi pravi posao za Ilidzu
Povezane vijesti
Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO) Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu
Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
Najčitanije
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    20h 35m
    6
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    2h 36m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    5h 16m
    1
  • U rijeci Bojani pronađeno tijelo još jedne djevojčice
    17h 5m
    0
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    2h 9m
    0