Божовић: Простор Галерије „Жарко Видовић“ јединствен и нешто што је недостајало у Источном Сарајеву

12.09.2024. 14:50
0
ИЗВОР: katera.news

Свечано отварање Галерије Жарко Видовић, која се налази на Шеталишту др Миодраг Лазић у Источној Илиџи, биће уприличено сутра у 20.00 часова.

У Галерији ће бити представљена стална поставка умјетничких слика Милеве Мице Тодоровић, једне од најзначајнијих сарајевских ликовних умјетница, потврдио је данас начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић.

Он је, на конференцији за новинаре уприличеној поводом свечаног отварања Галерије, истакао да је Милева Мица Тодоровић, као и Жарко Видовић, била јасеновачки логораш.

- Симболично, 13. септембра, на Дан жртава јасеновачких, отворићемо Галерију. Мица Тодоровић је своје стварање обиљежила једним периодом везаним за Јасеновац и о њему писала и цртала. На другој страни, Жарко Видовић је као истакнути српски историчар, филозоф, критичар умјетности о том периоду писао и ово је прилика да спојимо Жарка Видовића и Мицу Тодоровић, а да oпштина са поносом каже да имамо Галерију „Жарко Видовић“ и сталну поставку слика Мице Тодоровић - рекао је Божовић.

Божовић је позвао све суграђане да посјете галерију, те исткао да ће простор ће бити мјесто одржавања различитих културних и умјетничких манифестација.

- Мултифункционални простор од 402 м2, који ће имати дио за изложбе, сталну поставку, салу за организацију различитих догађаја, представља потпуно нову димензију за организацију догађаја културних догађаја у Источнј Илиџи. Овакав простор је Источном Сарајеву заиста недостајао и прва је галерија овог типа на подручју града - навео је Божовић.

Слика

Фото: Немања Пухало/ Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Отварање Галерије одржава се током манифестације Дани Жарка Видовића“, а Божовић је истакао да ће свечаном отварању присуствовати „најзначајнији и највећи Срби у 21. вијеку“ - Матија Бећковић, Господин Нектарије, викар патријарха Порфирија, као и Никола Кусовац.

Другог дана манифестације, у суботу 14. септембра, у простору новоотворене галерије, од 11 часова, ће у организацији Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ из Фоче, Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Културног клуба „Фронесис“ из Источног Сарајева и Задужбине „Жарко Видовић“ из Беорада бити одржан округли сто под називом Вјера, слобода, умјетност и страдање у 20. вијеку.

На округлом столу учествоваће академик Матија Бећковић, српски историчар умјетности, ликовни критичар и публициста Никола Кусовац, потпредсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Миливоје Унковић, редовни професор Филозофског факултета Универзитета Црне Горе Борис Брајовић, књижевник, преводилац и новинар Мухарем Баздуљ, уредник у Заводу за уџбенике Београд Дејана Оцић, редовни професор на Филозофском факултету Универзитета у Београду Милош Ковић, декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Владан Бартула и декан Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ из Фоче Владислав Топаловић.

- Ријеч је о људима који могу много тога да кажу о страдању Срба у 20. вијеку – навео је Божовић.

Коментари 0
Повезане вијести
Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи
Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    14h 52m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    16h 43m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    16h 30m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    7h 56m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    10h 38m
    0