Božović: Prostor Galerije „Žarko Vidović“ jedinstven i nešto što je nedostajalo u Istočnom Sarajevu

12.09.2024. 14:50
0
IZVOR: katera.news

Svečano otvaranje Galerije Žarko Vidović, koja se nalazi na Šetalištu dr Miodrag Lazić u Istočnoj Ilidži, biće upriličeno sutra u 20.00 časova.

U Galeriji će biti predstavljena stalna postavka umjetničkih slika Mileve Mice Todorović, jedne od najznačajnijih sarajevskih likovnih umjetnica, potvrdio je danas načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović.

On je, na konferenciji za novinare upriličenoj povodom svečanog otvaranja Galerije, istakao da je Mileva Mica Todorović, kao i Žarko Vidović, bila jasenovački logoraš.

- Simbolično, 13. septembra, na Dan žrtava jasenovačkih, otvorićemo Galeriju. Mica Todorović je svoje stvaranje obilježila jednim periodom vezanim za Jasenovac i o njemu pisala i crtala. Na drugoj strani, Žarko Vidović je kao istaknuti srpski istoričar, filozof, kritičar umjetnosti o tom periodu pisao i ovo je prilika da spojimo Žarka Vidovića i Micu Todorović, a da opština sa ponosom kaže da imamo Galeriju „Žarko Vidović“ i stalnu postavku slika Mice Todorović - rekao je Božović.

Božović je pozvao sve sugrađane da posjete galeriju, te istkao da će prostor će biti mjesto održavanja različitih kulturnih i umjetničkih manifestacija.

- Multifunkcionalni prostor od 402 m2, koji će imati dio za izložbe, stalnu postavku, salu za organizaciju različitih događaja, predstavlja potpuno novu dimenziju za organizaciju događaja kulturnih događaja u Istočnj Ilidži. Ovakav prostor je Istočnom Sarajevu zaista nedostajao i prva je galerija ovog tipa na području grada - naveo je Božović.

Slika

Foto: Nemanja Puhalo/ Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Otvaranje Galerije održava se tokom manifestacije Dani Žarka Vidovića“, a Božović je istakao da će svečanom otvaranju prisustvovati „najznačajniji i najveći Srbi u 21. vijeku“ - Matija Bećković, Gospodin Nektarije, vikar patrijarha Porfirija, kao i Nikola Kusovac.

Drugog dana manifestacije, u subotu 14. septembra, u prostoru novootvorene galerije, od 11 časova, će u organizaciji Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Foče, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Kulturnog kluba „Fronesis“ iz Istočnog Sarajeva i Zadužbine „Žarko Vidović“ iz Beorada biti održan okrugli sto pod nazivom Vjera, sloboda, umjetnost i stradanje u 20. vijeku.

Na okruglom stolu učestvovaće akademik Matija Bećković, srpski istoričar umjetnosti, likovni kritičar i publicista Nikola Kusovac, potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Milivoje Unković, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Boris Brajović, književnik, prevodilac i novinar Muharem Bazdulj, urednik u Zavodu za udžbenike Beograd Dejana Ocić, redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Miloš Ković, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vladan Bartula i dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Foče Vladislav Topalović.

- Riječ je o ljudima koji mogu mnogo toga da kažu o stradanju Srba u 20. vijeku – naveo je Božović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    14h 53m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    16h 44m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    16h 31m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    7h 57m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    10h 39m
    0