Божовић: Шта је план надлежног министарства и Владе Српске са Универзитетом у Источном Сарајеву?

24.03.2023. 15:02
0
ИЗВОР: katera.news

Саопштење за јавност начелника општине Источна Илиџа Маринка Божовића поводом најављеног отварања (одјељења) Факултета техничких наука из Новог Сада у Требињу, преносимо у цјелости.

Прије отварања 4. самита енергетике у Требињу, 22. марта 2023. године, предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Радован Вишковић састали су се са руководством Требиња. На конференцији за медије одржаној послије сусрета челника Републике Српске и Требиња најављени су бројни пројекти који ће се, уз подршку Владе Републике Српске, реализовати у најјужнијем граду Српске. Ауто-пут, аеродром, соларни панели и болница ће, сигуран сам, допринијети квалитету живота свих Требињаца и радујем се ако се дио ових пројеката реализује.

Но, медаља има двије стране. На истој конференцији најављено је отварање Одјељења „Факултета техничких наука“ из Новог Сада у Требињу чиме ће, како рече градоначелник Требиња Мирко Ћурић, студенти из Херцеговине, других градова Српске па и региона добити прилику да студирају техничке науке у Требињу.

Исту ту прилику студенти Републике Српске и региона имају у Источном Сарајеву, на Електротехничком и Машинском факултету нашег Универзитета, али кога брига?!

Оне који су најавили отварање одјељења „Факултета техничких наука“ у Требињу сигурно није, а није ни руководство нашег града, ни страначке колеге горе поменутих визионара, који већ други дан ћуте о овом потезу без преседана!

Узимајући у обзир незавидан положај нашег универзитета, борбу са приватним факултетима, одлазак младих људи и константно расељавање Републике Српске оправданост овог пројекта не постоји.

Док се ми као заједница боримо за сваког студента надлежно министарство и Влада РС планирају да студенте техничких наука усмјере у Требиње умјесто на већ постојеће техничке факултете у Источном Сарајеву, а пред врата тих истих факултета, у малу средину као што је Требиње, доведу факултет из другог града и државе!

Као човјек који је своје звање стекао на Универзитету у Источном Сарајеву и већ као студент схватио значај ове високошколске установе, као начелник који се, заједно са академском заједницом нашег града, бори за опстанак Универзитета, као неко ко се сваки дан среће са људима који су дали све што су имали за опстанак Источног Сарајева, желим да поставим сљедећа питања:

КО ЈЕ ПРОЦИЈЕНИО ОПРАВДАНОСТ ОВОГ ПРОЈЕКТА, ШТА ЈЕ ПЛАН НАДЛЕЖНОГ МИНИСТАРСТВА И ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СА УНИВЕРЗИТЕТОМ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ, ДА ЛИ ЈЕ ИСТИНА ДА  УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊАЛУЦИ И ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА НОВИ САД ОТВАРАЈУ ОДЈЕЉЕЊЕ У ТРЕБИЊУ, ТЕ ДА ЛИ ЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ ДИО ОВОГ ПРОЈЕКТА?

На крају, али не и мање важно, слушајући о импозантним пројектима које планирате, желим по ко зна који пут подсјетити руководство Српске да Средњошколски центар „Источна Илиџа“ још увијек наставу изводи у војној касарни!

  • Слика
  • Слика

 

Коментари за ову вијест су искључени.
Повезане вијести
Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал! Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО) Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)
Саопштење Светог архијерејског сабора Српске православне цркве Саопштење Светог архијерејског сабора Српске православне цркве
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    10h 28m
    8
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    23h 38m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    8h 30m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    22h 29m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    7h 23m
    0