Борбе на Трескавици 1995. године (ФОТО)

02.07.2023. 12:31
10
ИЗВОР: odbrambeno-otadzbinskirat.blogspot.com

Оно што је започето као дио борбе за Сарајево, између јединица 1. и 4. корпуса тзв. АРБиХ и Херцеговачког корпуса Војске Републике Српске на планини Трескавици, није престајало све до краја рата. Срби су започели низ контраофанзива крајем јуна 1995.

Четвртог јула почињу жестоке борбе и таласи муслиманских напада. Међутим јединице ВРС успјевају у року од мјесец дана да потисну муслиманске снаге готово до првобитних линија одакле су кренули напади половином јуна.

Дио 4. корпуса тзв. АРБиХ 24. јула наноси тежак ударац на јужном дијелу фронта у близини села Брда и Хотовле, успјева да заузме неколико села и напредују 2-3 километра у правцу Калиновика. Али, интервенцијом једног вода ојачаним полицијским специјалним снагама Херцеговачког корпуса на заустављању муслиманског напредовања, 1-3. августа успијевају да врате муслиманске борце на првобитне положаје.

Слика

(18. херцеговачка лпбр. ВРС на планини Прењ) Фото: odbrambeno-otadzbinskirat.blogspot.com

Борбе на Трескавици се нису умањивале ни у августу и септембру, али имале су позицијски карактер. Трећег октобра вршена је недовољно успјешна муслиманска офанзива на сјеверни дио Херцеговине, углавном на подручје од Трнова до Калиновика.

 Први и Четврти корпуси тзв. АРБиХ нападају мјесто Крупац, сјеверно од Трнова, те поново врше нападе у правцу Трнова и Калиновика. Западно од Калиновика муслимани су напали утврђено село Главатичево и планину Прењ.

На Трескавици се воде жестоке борбе за сваки метар територије, обје стране схватају да губитак или достигнуће сваког метра ће бити важно у мировним преговорима.

 Муслимани су успјели да заузму кључне висове на Трескавици, али већ 4. октобра српском контраофанзивом су враћени изгубљени положаји, а непријатељ потиснут са достигнутих висова.

Десетог октобра муслиманска команда прогласила је велику побједу на Трескавици заузимајући неколико села. Међутим, тај ''тријумф'' није одржан, јер већ дан касније, 11. октобра, дио Сарајевско-романијског корпус ВРС ангажује се у контраофанзиви и убацује извиђачко-диверзантски одред ''Бели вукови'', који истог дана враћа највећи дио територије који је непријатељ окупирао дан прије.

Слика

(''Бели вукови'' у предаху) Фото: odbrambeno-otadzbinskirat.blogspot.com

У посљедњим данима сукоба на Трескавици, 11-12. октобра, 14. дивизија тзв. АРБиХ врши своје задње нападе, под силином артиљериских граната први на удару је Ђокин торањ, највиши врх Трескавице (2.086), али тврдоглвом одбраном малобројнијих бораца ВРС, највиши врх је остао слободан иако је прелазио из руке у руке. У тим нападима погинуо је огроман број муслиманских бораца укључујући и комаданта 14. дивизије тзв. АРБиХ Заима Имамовића.

Срби су претрпјели територијалне губитке на Трескавици, али су били незнатни у односу на очекиване резултате тзв. АРБиХ. Главни напади у јулу и октобру 1995. су били на Трново и Калиновик, покушај њиховог освајања и евентуално спајања Горажданске енклаве са централном Босном, до које није дошло. Резултати ове битке се могу без сумње сматрати побједом Војске Републике Српске.

Коментари 10
  • Generic placeholder image
    Анонимно 03.02.2024. 15:32
    Sana 95 Hahahaha 🤣 oko jedne pobjede se hvalite a osvojili smo Sanski Most,Veliku Kladušu, Bosanski Petrovac, Ključ,Donji Vakuf,Jajce,Petrovo
    A Hrvati su osvojili Kupres,Livanjsko polje,Mrkonjić Grad, Ribnik,Šipovo itd. nad je Srpski general pohvalio i rekao:Ovo su nevjerojatni borci stacionarni su kod jedne šume u okolici Ključa napali smo ih 12 puta i nisu se pomjerili ni metar u tim napadoma izgubili smo 5 boraca a 22 ih je ranjeno 16 lakše a 6 teže ranjeno nikad nisam vidio ovako jake i hrabre borce
  • Generic placeholder image
    Mike 25.10.2023. 22:03
    Najbolji smo narod Skijaš. Nema junaka da svoj narod ne voli, i najbolje o njemu ne misli. Čijeg gođ da je naroda.

    Kriminalitet sa druge strane, svako drustvo krasi.
  • Generic placeholder image
    Majevica-mart,april '95 14.07.2023. 06:00
    Dobro zboris Skijas,a ja bi malo jos u stihu,,,Toje nama nasa borba dala da imamo lopova ko mrava!!
  • Generic placeholder image
    Soko 02.07.2023. 16:43
    Skijaš, svaka ti čast na komentaru, a mi borci kao sužnji čekamo milostinju od pomenutih... tuga da tužnije ne može biti.
  • Generic placeholder image
    Bjelimići 30.04.2023. 12:56
    Na Treskavici uspjeli ste vratiti Ljeljen, ali dalje prema Donjoj bar, Ogorjelom kuku, Poljicima i selu Ljuta niste uspjeli. Probali smo mi ponovo osvojiti Jakomišlje i nismo ga osvojili. Sela Brda i Hotovlje niste vratili. Nije poginuo ogroman broj naših. Koliko se sjećam na Ljeljenu je poginulo 4 ili 5 vojnika. Jedan je zarobljen. Nekakav momak. Prvi put bio čovjek na Treskavici. Nije znao put. Niste vratili Glavatičevo. Dobrovoljno ste napustili Borke. Šta smo svi dobili? I Kalinovik i Bjelimići i Glavatičevo ostali su slijepo crijevo. Nekolicina se obogatila ratom. Najvećem dijelu nas prepustili su groblja, mržnju i gorčinu.
  • Generic placeholder image
    Bjelimići 24.03.2023. 06:41
    Je li Istok bio na Požiljku sa Koprivicom?😆
  • Generic placeholder image
    Mare 06.07.2022. 08:24
    Hvala vam oblici nasi!
    Za nasu RS zivot se daje!
  • Generic placeholder image
    Исток 05.07.2022. 06:08
    Мало је кукавица као што су муслимани.
  • Generic placeholder image
    Nemanja 05.07.2022. 01:38
    @Skijas 100% si u pravu. Nasa najveca tragedija i najvece ponizenje. Nosili smo se sa mecima ali ne mozemo da se nosimo sa samim sobom. Takvi smo vijekovima
  • Generic placeholder image
    Skijaš 04.07.2022. 16:43
    Koliko omladine ostavi kosti po Treskavici da bi se danas Eleci, Lučići i Nešići tukli oko ukradenih miliona. Najgori smo narod na svijetu.
Повезане вијести
Годишњица упада у војну фабрику „Претис“ у Вогошћи Годишњица упада у војну фабрику „Претис“ у Вогошћи
Борбе у Подрињу - Вишеград, Фоча 1992. Борбе у Подрињу - Вишеград, Фоча 1992.
Болница “Коран” – свједочанство о времену рата и ентузијазма Болница “Коран” – свједочанство о времену рата и ентузијазма
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    21h 47m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    7h 46m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    6h 13m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    8h 5m
    0
  • "Кад ти живот створи хиљаду разлога за плакање, ти му покажи хиљаду разлога за осмијех!"
    9h 3m
    1