Божовић: Вријеме је да се општине престану дијелити на плаве и црвене

04.09.2022. 17:26
0

Кандидат Српске демократске странке за српског члана Предсједништва БиХ Мирко Шаровић као и кандидати СДС за Народну скупштину Републике Српске Маринко Божовић и Слађана Јашаревић послали су јасну поруку из Источне Илиџе – Вријеме је за промјене!

Носилац листе СДС-а за Народну скупштину из Изборне јединице 8 Маринко Божовић истакао је да се Република Српска мора престати дијелити на „општине које су плаве и општине које су црвене“.

- Као тренутни начелник општине Источна Илиџа сусрео сам се са много нелогичности, проблема и лоше дефинисаних законских процедура и то је потребно промијенити да би Република Српска била боље и праведније мјесто за живот. Послије октобра, све локалне заједнице и сви грађани Српске биће једнаки и равноправни -  истакао је Божовић, додајући да је то један од мотива за његову кандидатуру за народног посланика.

Слика

Фото: Предраг Крстовић

Божовић је подржао кандидатуру Мирка Шаровића за српског члана Предсједништва БиХ, истичући да су мир, стабилност и мудрост његове највеће одлике.

 - СДС, ПДП и Покрет Небојше Вукановића, сви они који су искрени опозиционари и који сматрају да Српска не иде прави путем, гласаће за Шаровића и дати му подршку – рекао је Божовић.

Божовић се осврнуо и на кандидатуру Јелене Тривић из ПДП-а за предсједника Српске, истичући да говоримо о младој, перспективној, образованој, енергичној и поштеној жени која ће, према његовим ријечима, водити Српску наредне четири године.

- Они који 16 година воде Републику Српску у 2022. годину су се сјетили да је потребно вршити реформе. Зашто? Зато што су схватили да губе и сада народни новац који су добили захваљујући инфлацији дијеле и расипају настојећи да купе грађане Српске, а све под окриљем програма који су осмислили баш ове године. Да су грађанима Српске жељели обезбиједити бољи живот гласали би за укидање акциза – рекао је Божовић.

Божовић је упитао да ли владајуће структуре знају колика је цијена уља, брашна, хљеба, школског прибора?

- Вријеме је да одговорност преузму они коју су посљедњих 16 година упљављали Српском. Режимска власт се изгубила у својим лажима и вријеме је да вођење Републике Српске преузму људи који мисле својом главом и знају како и на који начин треба упљављати државом – истакао је Божовић.

Божовић се обратио и предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу, истичући да не може да заборави лажна обећања дата у вези једног од капиталних пројеката у овој општини.

- Данас ме одлазећи предсједник Владе Српске прозвао да му се нисам јавио послије једног разговора и случајног сусрета на слави општине Пале и навео да је то разлог што пројекат средњошколског центра у Источној Илиџи није уврштен у приоритетне пројекте – рекао је Божовић.

Он је додао да је све зависило од једног дописа којег, на основу његовог усменог позива, није упутио или лично назвао.

- Посљедњи допис сам послао 31. 5. 2022. Министарству финансија Републике Срспске. Да ли они у Влади не разговарају? Ако је тако то је њихов проблем, али и свих нас јер грађани трпе. Постоји један софтвер, вјероватно врло скупо плаћен, као и сви остали, које су за вријеме свог мандата програмирали иако их не користе. Један такав програм је и ПИМИС систем за кандидовање пројеката јавних инвестиција у којем је 2021. године одобрен овај пројекат. План је био да се те исте године и заврши – појаснио је Божовић.

Према његовим ријечима, општина Источна Илиџа има испуњене све услове, али с обзиром на то да се општине дијеле на „плаве“ и „црвене“, ова општина не може добити капитални пројекат од велике важности.

- Општина Источна Илиџа је у 2021. на основу промета који су направила предузећа са ове општине, само на основу ПДВ-а, у буџет Републике Српске, односно БиХ, слила преко 80.000.000 КМ, а општина добије 2.500.000 милиона. То треба мијењати! – истакао је Божовић.

Он је још једном подсјетио да је мотив његове кандидатуре исправљање неправде која је учињена општини Источна Илиџа, али и многим другим локалним заједницама.

Мирко Шаровић, кандидат за српског члана Предсједништва БиХ, истакао је да ће Српска демократска странка водити позитивну кампању, истичући да владајуће странке воде прљаву.

- Тренутна власт је „власт кризе“ и са њима грађанима Српске може бити исто или горе. Са оваквом влашћу инвестиције ће бити употпуности угашене. Политика дестабилизације и кризе мора да стане. Република Српска може да опстане само ако се развија и то је наша кључна порука! – поручио је Шаровић, образлажући политику коју ће представљати у кампањи.  

Он је истакао да  се Српска налази у социјалној, економској, политичкој и свакој другој кризи, чији крај се не назире, те да они који су  довели до кризе траже сада нову шансу, коју не смију добити.

- Ја нудим мир и стабилност која ће обезбиједити нормалан живот и шансу за развој. Ова власт нам то не може обезбиједити јер не зна да живи у таквом амбијенту. Ја могу да зауставим ово лудило и дам шансу за бољи живот - изјавио је Шаровић.

Шаровић је поручио да је развој једина ријеч који ће изговарати сваког дана, те да ће штитити Републику Српску и да ће она бити испред свега.

- Са нама долазе нове инвестиције и нове фабрике у Републици Српској. Способан сам да повратим све оно што смо изгубили и то у првих неколико мјесеци мандата који ћемо добити. Републику Српску ћемо усмјерити на прави пут, ка развоју - поручио је Шаровић.

Шаровић је послао поруку да ће са СДС-ом грађани Српске живјети боље!

- Ја сам сигуран и вјерујем у то да је СДС способан да у првом мандату обезбиједи просјечну плату од 1800 марака у Републици Српској. Сви треба да размисле да ли желе да имају такву просјечну плату или да им власт пред изборе дијели 100 марака као милостињу. То је наша порука коју шаљемо свим бирачима – рекао је Шаровић.

Слика

     Фото: Предраг Крстовић

Слађана Јашаревић, кандидат за народног посланика, изјавила је да ће водити борбу потив криминала, корупције и неправде сваке врсте.

- За Српску је најважније да буде економски јака. Након 30 година долазимо у ситуацију да становници локалне заједнице као што су Пале немају основну здравствену заштиту јер је годинама проблем недостатак педијатра, а пријети нам недостатак и других љекара. Сигурна сам да се нисмо борили за такву Српску – рекла је Јашаревићева.

Она је поручила да је дошло вријеме да престанемо бити слуге и јефтина радна снага за двије паљанске и неколико лакташких породица.

- Доста је. То нису биле идеје када је 1992. године стварана Република Српске. Тражимо подједнако поштовање и источног и западног дијела и престанак вјештачких подјела. Република Српска је једнака на сваком свом педљу и сви смо поднијели жртву за њено стварање – истакла је Јашаревићева, позивајући све грађане Српске да гласају за промјене.

Коментари за ову вијест су искључени.
Најчитаније
  • Обиљежавање Дана учитељ(иц)а - 5. октобар
    18h 14m
    0
  • Катастрофа на путу Јабланица - Мостар: У потпуности нестала цеста код Комадиновог врела
    18h 22m
    0
  • Спашен дјечак којем су родитељи погинули на лицу мјеста
    11h 42m
    0
  • Невријеме однијело кров, штета велика
    20h 3m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    21h 49m
    0