Božović: Vrijeme je da se opštine prestanu dijeliti na plave i crvene

04.09.2022. 17:26
0

Kandidat Srpske demokratske stranke za srpskog člana Predsjedništva BiH Mirko Šarović kao i kandidati SDS-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske Marinko Božović i Slađana Jašarević poslali su jasnu poruku iz Istočne Ilidže – Vrijeme je za promjene!

Nosilac liste SDS-a za Narodnu skupštinu iz Izborne jedinice 8 Marinko Božović istakao je da se Republika Srpska mora prestati dijeliti na „opštine koje su plave i opštine koje su crvene“.

- Kao trenutni načelnik opštine Istočna Ilidža susreo sam se sa mnogo nelogičnosti, problema i loše definisanih zakonskih procedura i to je potrebno promijeniti da bi Republika Srpska bila bolje i pravednije mjesto za život. Poslije oktobra, sve lokalne zajednice i svi građani Srpske biće jednaki i ravnopravni -  istakao je Božović, dodajući da je to jedan od motiva za njegovu kandidaturu za narodnog poslanika.

Slika

Foto: Predrag Krstović

Božović je podržao kandidaturu Mirka Šarovića za srpskog člana Predsjedništva BiH, ističući da su mir, stabilnost i mudrost njegove najveće odlike.

 - SDS, PDP i Pokret Nebojše Vukanovića, svi oni koji su iskreni opozicionari i koji smatraju da Srpska ne ide pravi putem, glasaće za Šarovića i dati mu podršku – rekao je Božović.

Božović se osvrnuo i na kandidaturu Jelene Trivić iz PDP-a za predsjednika Srpske, ističući da govorimo o mladoj, perspektivnoj, obrazovanoj, energičnoj i poštenoj ženi koja će, prema njegovim riječima, voditi Srpsku naredne četiri godine.

- Oni koji 16 godina vode Republiku Srpsku u 2022. godinu su se sjetili da je potrebno vršiti reforme. Zašto? Zato što su shvatili da gube i sada narodni novac koji su dobili zahvaljujući inflaciji dijele i rasipaju nastojeći da kupe građane Srpske, a sve pod okriljem programa koji su osmislili baš ove godine. Da su građanima Srpske željeli obezbijediti bolji život glasali bi za ukidanje akciza – rekao je Božović.

Božović je upitao da li vladajuće strukture znaju kolika je cijena ulja, brašna, hljeba, školskog pribora?

- Vrijeme je da odgovornost preuzmu oni koju su posljednjih 16 godina upljavljali Srpskom. Režimska vlast se izgubila u svojim lažima i vrijeme je da vođenje Republike Srpske preuzmu ljudi koji misle svojom glavom i znaju kako i na koji način treba upljavljati državom – istakao je Božović.

Božović se obratio i predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću, ističući da ne može da zaboravi lažna obećanja data u vezi jednog od kapitalnih projekata u ovoj opštini.

- Danas me odlazeći predsjednik Vlade Srpske prozvao da mu se nisam javio poslije jednog razgovora i slučajnog susreta na slavi opštine Pale i naveo da je to razlog što projekat srednjoškolskog centra u Istočnoj Ilidži nije uvršten u prioritetne projekte – rekao je Božović.

On je dodao da je sve zavisilo od jednog dopisa kojeg, na osnovu njegovog usmenog poziva, nije uputio ili lično nazvao.

- Posljednji dopis sam poslao 31. 5. 2022. Ministarstvu finansija Republike Srspske. Da li oni u Vladi ne razgovaraju? Ako je tako to je njihov problem, ali i svih nas jer građani trpe. Postoji jedan softver, vjerovatno vrlo skupo plaćen, kao i svi ostali, koje su za vrijeme svog mandata programirali iako ih ne koriste. Jedan takav program je i PIMIS sistem za kandidovanje projekata javnih investicija u kojem je 2021. godine odobren ovaj projekat. Plan je bio da se te iste godine i završi – pojasnio je Božović.

Prema njegovim riječima, opština Istočna Ilidža ima ispunjene sve uslove, ali s obzirom na to da se opštine dijele na „plave“ i „crvene“, ova opština ne može dobiti kapitalni projekat od velike važnosti.

- Opština Istočna Ilidža je u 2021. na osnovu prometa koji su napravila preduzeća sa ove opštine, samo na osnovu PDV-a, u budžet Republike Srpske, odnosno BiH, slila preko 80.000.000 KM, a opština dobije 2.500.000 miliona. To treba mijenjati! – istakao je Božović.

On je još jednom podsjetio da je motiv njegove kandidature ispravljanje nepravde koja je učinjena opštini Istočna Ilidža, ali i mnogim drugim lokalnim zajednicama.

Mirko Šarović, kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, istakao je da će Srpska demokratska stranka voditi pozitivnu kampanju, ističući da vladajuće stranke vode prljavu.

- Trenutna vlast je „vlast krize“ i sa njima građanima Srpske može biti isto ili gore. Sa ovakvom vlašću investicije će biti upotpunosti ugašene. Politika destabilizacije i krize mora da stane. Republika Srpska može da opstane samo ako se razvija i to je naša ključna poruka! – poručio je Šarović, obrazlažući politiku koju će predstavljati u kampanji.  

On je istakao da  se Srpska nalazi u socijalnoj, ekonomskoj, političkoj i svakoj drugoj krizi, čiji kraj se ne nazire, te da oni koji su  doveli do krize traže sada novu šansu, koju ne smiju dobiti.

- Ja nudim mir i stabilnost koja će obezbijediti normalan život i šansu za razvoj. Ova vlast nam to ne može obezbijediti jer ne zna da živi u takvom ambijentu. Ja mogu da zaustavim ovo ludilo i dam šansu za bolji život - izjavio je Šarović.

Šarović je poručio da je razvoj jedina riječ koji će izgovarati svakog dana, te da će štititi Republiku Srpsku i da će ona biti ispred svega.

- Sa nama dolaze nove investicije i nove fabrike u Republici Srpskoj. Sposoban sam da povratim sve ono što smo izgubili i to u prvih nekoliko mjeseci mandata koji ćemo dobiti. Republiku Srpsku ćemo usmjeriti na pravi put, ka razvoju - poručio je Šarović.

Šarović je poslao poruku da će sa SDS-om građani Srpske živjeti bolje!

- Ja sam siguran i vjerujem u to da je SDS sposoban da u prvom mandatu obezbijedi prosječnu platu od 1800 maraka u Republici Srpskoj. Svi treba da razmisle da li žele da imaju takvu prosječnu platu ili da im vlast pred izbore dijeli 100 maraka kao milostinju. To je naša poruka koju šaljemo svim biračima – rekao je Šarović.

Slika

     Foto: Predrag Krstović

Slađana Jašarević, kandidat za narodnog poslanika, izjavila je da će voditi borbu potiv kriminala, korupcije i nepravde svake vrste.

- Za Srpsku je najvažnije da bude ekonomski jaka. Nakon 30 godina dolazimo u situaciju da stanovnici lokalne zajednice kao što su Pale nemaju osnovnu zdravstvenu zaštitu jer je godinama problem nedostatak pedijatra, a prijeti nam nedostatak i drugih ljekara. Sigurna sam da se nismo borili za takvu Srpsku – rekla je Jašarevićeva.

Ona je poručila da je došlo vrijeme da prestanemo biti sluge i jeftina radna snaga za dvije paljanske i nekoliko laktaških porodica.

- Dosta je. To nisu bile ideje kada je 1992. godine stvarana Republika Srpske. Tražimo podjednako poštovanje i istočnog i zapadnog dijela i prestanak vještačkih podjela. Republika Srpska je jednaka na svakom svom pedlju i svi smo podnijeli žrtvu za njeno stvaranje – istakla je Jašarevićeva, pozivajući sve građane Srpske da glasaju za promjene.

Komentari za ovu vijest su isključeni.
Najčitanije
  • Obilježavanje Dana učitelj(ic)a - 5. oktobar
    20h 7m
    0
  • Katastrofa na putu Jablanica - Mostar: U potpunosti nestala cesta kod Komadinovog vrela
    20h 15m
    0
  • Spašen dječak kojem su roditelji poginuli na licu mjesta
    13h 35m
    0
  • Nevrijeme odnijelo krov, šteta velika
    21h 56m
    0
  • Zemljotres u BiH
    23h 42m
    0