Браћа Брусин из Рогатице хроничари богатог насљеђа на Горњем Подрињу (ФОТО)

23.10.2022. 11:28
0
ИЗВОР: srna.rs

Рогатичани Зденко Брусин /64/ и његов брат Боро /62/ слободно вријеме попуњавају необичним хобијима - планинарством, аматерском спелеологијом, брдским бициклизмом и гљиварством, настојећи да ширу јавност упознају о богатом култуно-историјском насељеђу општине Рогатица и горњег Подриња.

Зденко наводи за Срну да се њих двојица планинарством заједно баве већ 50 година, обилазећи сваког викенда занимљиве локалитете и планинске врхове на горњо-дринској и суједним регијама, без обзира на временске прилике.

Били су дугогодишњи чланови рогатичког "Сјемећа" све док је ово Планинарско друштво било активно, а потом су одлучили да уз чланове својих породица викендом сами планинаре.

Слика

Фото: srna.rs

Међу љубитељима природе у Републици Српској и шире познати су као успјешни такмичари у планинарској оријентацији, у чему су, како каже, десет годна представљали своју Рогатицу на МОСИ/Међуопштинским омладинским спортским играма/ са којих су донијели четири медаље.

Зденко је нагласио да се њихова активност тренутно своди на акције које организују друштва у окружењу и дружење у оквиру њихове групе, кроз обиласке бројних планина, пећина, језера, видиковаца и свега што је "лијепо за око, душу и одмор".

Више пута пута им се најављују групе планинара, појединци, чак и породице, желећи да посјете неку занимљиву дестинацију, на шта се браћа Брусин радо одазову.

Осим планинарства, браћа Брусин аматерски се баве спелеологијом, те бициклизмом у новије вријеме искључиво брдским у коме су дневно прелазили и више од 200 километара.

Слика

Фото: srna.rs

Зденко је изразио жаљење што је спелеологија мало заступљена на нашим просторима.

Према његовим ријечима, од 1988. браћа Брусин ушли су у свијет спелеологије обилазећи пећине на подручју горњег Подриња и настоје да обајвљивањем фотографија промовишу богаство овог природног насељеђа.

Он тврди да у кањону ријеке Праче, сада Парку природе "Прача", постоје четири велике пећине које треба детаљно истражити и много боље представити јавности, те додаје да имају много сачуваног фото-материјала о мјестима које су посјетили са члановима своје породице и пријатељима.

- Најљепша и највећа у Републици Српској и читавој БиХ је пећина Говјештица, чији су канали дугачки 9.870, а која за туристе није доступна, али је за нас права атракција, истинско уживање у љепотама њених украса, језера и бројних вертикала - наглашава Зденко.

Браћа Брусин су, како каже,у једној пећини пронашли грнчарију, која датира из млађег бронзаног доба.

Слика

Фото: srna.rs

Он тврди да на подручју општине Рогатица постоје многи остаци култруно-историјског насљеђа, међу којима и остаци старог средњовјековног утврђења Борач из времена властеле Павловића.

Затим остаци средњовјековног града Вратар код Жепе, код Црквине је храм Светог Јована Крститеља из 13.вијека, многе некрополе стећака и бројни остаци камених споменика - углавном жртвеника из римског доба.

- Све ове локације посјећивали смо по неколико пута и представљали јавности путем разних медија и поносни смо што путем слике и ријечи можемо послати у свијет све оно што је лијепо и што чини Рогатицу са околином занимљивом и атрактивном за туристе - наводи Зденко.

Слика

   Фото: srna.rs

Он истиче да им сe путем друштвених мрежа до сада јавило много људи са расељених простора, које браћа у својим "походима" обилазе, и захвале им се за објављену фотографију њиховог краја, села и родне куће што им буди јаку носталгију и успомене из ранијих времена.

Уз већ поменуте хобије, Зденко са братом Бором ужива у гљиварству.

Браћа имају солидно знање из ове области и могу се похвалити и чињеницом да не постоји шумски пропланак на подручју Рогатице и планинска кота на горњодинској регији на којој нису попили кафу и доручковали у природном амбијенту.

Слика

Фото: srna.rs 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи
Мајстор из Рогатице прави све траженији уникатни намјештај Мајстор из Рогатице прави све траженији уникатни намјештај
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    23h 19m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    1h 41m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    19h 46m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    22h 34m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    15h 55m
    0