Бранко Антић: Ништа ми није тешко, јер радим оно што волим

18.12.2020. 10:10
0
ИЗВОР: mojabanjaluka.info

- Од новца који зарадим продајући јаја од препелица купујем храну за све своје животиње или га потрошим на набавку материјала који ми је неопходан у градњи. Тренутно се, поред 24 препелице, бринем о још 19 животиња, а жеља ми је да једног дана направим мини етно село, купим пластеник и проширим своју малу фарму. Имам много планова и трудим се да вриједно радим да бих дошао до циља - прича ово једанаестогодишњи, слободно можемо рећи, бизнисмен из Модриче, Бранко Антић.

Ово чудо од дјетета осим што слободно вријеме троши на свој омиљени хоби, бригу о животињама, одлучио је да уплови и у пословне воде, продајући јаја од препелице. И иако се много већи од њега боре са проблемима у пословању због пандемије, Бранку посао за сада, како каже, иде добро.

- Имао сам недавно наруџбу и из иностранства, али то је још увијек ријетко. Јаја углавном наручују људи одавде. Откако ме чика Миле Спасојевић изрекламирао на интернету имам више посла и надам се да ће тако и остати - почиње причу млади модрички бизнисмен.

Слика

 Бранков радни дан није ни налик дану његових вршњака. Након што заврши школу, пјешачи око четири километра до своје мале фарме. Ту има обавезу чишћења, храњења и генерално бриге о животињама, али и условима у којима оне живе. Викендом устаје у седам ујутро и ради све док се види, јер каже увијек има нешто да се ради.

- Одувијек сам волио животиње. Тренутно их имам 43, то су препелице, коконкине, шамо борци, зечеви и обичне коке носиље. Имам јаја од препелица, али и јаја домаћих кока од којих су нека зелене боје. Волим да се бринем о животињама и када порастем волио бих да имам своју пољопривредну апотеку, фарму и да се бавим нечим што има везе са животињама - прича мали, а велики саговорник портала "Моја Бањалука".

Први зарађени новац икад потрошио на купњу друге туре кока носиља

 На питање откуд му идеја да своју љубав према животињама претвори у посао, Бранко одговара да је од када зна за себе имао предузетнички дух.

- Ја рецимо јако волим и да цртам, па сам једно љето, заједно са рођаком, продавао цртеже испред зграде и сјећам се да сам зарадио 60 КМ. Возећи трактор са дједом и купећи сјено, такође сам знао да зарадим новац. Једно вријеме сам се бавио продајом предмета од дрвета у које се сади украсна пшеница, а које су ми помогли правити бака и дјед, а зараду сам потрошио на купњу друге туре коки носиља. Од љетос продајем јаја од препелица и поносан сам што могу да зарадим себи новац. То са препелицама дошло је спонтано. С обзиром да сам имао своје коке и зечеве, морао сам да почнем да се бавим нечим од чега ћу имати зараду да бих их могао хранити. И тако смо набавили препелице. Мама и тата ме и даље издржавају, али ја са својим новцем купујем храну за препелице и остале животиње и сам финансирам изградњу и градим помоћне објекте за животиње - каже Бранко.

Слика

А када овај необични дјечак каже да гради помоћне објекте за своје животиње, он се уопште не шали.

- Како су коконкине биле и сувише гласне, а налазиле су се одмах испод прозора, ја сам окрчио један дио дворишта, довукао стабла из шуме,  купио гориво за косилицу и 25 метара ограде, те материјал који ми је фалио и оградио их гдје никоме не сметају, а направио сам им и појило из којег се хране. Препелицама сам сам саградио топао смјештај од дрвета, једино што ми је тата помогао јесте да монтирам врата. Ништа ми то није тешко, јер радим оно што волим - наставља овај интересантни дјечак, додајући да је први зарађени новац од продаје јаја од препелица потрошио на купњу концентрата.

Велика жеља му је да има и свој пластеник

Поред бриге о животињама, Бранко има и свој дио баште у којем, за сада, сади чери парадајз и ротквицу, а план му је да се озбиљније почне бавити садњом купуса, јер ће хранећи препелице купусом добијају се права еко јаја.

Слика

- Бака ми је дала један дио баште и у њему сам сам садио поврће које сам углавном дијелио породици. С обзиром да сам се посветио истраживању око препелица и њихове исхране, сазнао сам да су купус, мрква и јабуке нешто чиме бих требао да их храним како бих добијао права еко јаја. Већ сада их храним здраво, али волио бих да имам свој пластеник у којем би током цијеле године могао да садим храну која ће користити мојим животињама - прича Бранко.

Поред свега, Бранко је одличан ученик, тренира одбојку и као и сваки једнаестогодишњак воли да се дружи, али брига о животињама дража му је од играња игрица. Ипак, за свој “посао” нема увијек подршку својих вршњака.

- Има другара који ме исмијавају, али ме то не дотиче. Ја рецимо јако волим чоколаду, али ћу радије да купим концентрат за своје животиње. И то је јако једноставно, нема ту рачунице. Ја ово радим из велике љубави, а новац је само нешто што дође успут. Ипак морам да се захвалим својој разредној Сањи Кнежевић и наставници математике Љиљани Тодоровић које ме подржавају, као и комшији столару Драгану Гајићу који ми често даје летвице и других ствари од дрвета, затим Саши Лазићу који ми је поклонио дио животиња, али и мојим бака, дједовима и родитељима на стрпљењу - каже Бранко.

Јаја од препелица које узгаја Бранко Антић можете поручити на број телефона 065 247 730.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за два дјечака Наш град богатији за два дјечака
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    8h 40m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    8h 20m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    11h 43m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    12h 40m
    10
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    9h 37m
    0