Бренин каскадер је био један од најпознатијих скакача у Југославији

04.01.2024. 20:30
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Јадранко Финк, један од најбољих скакача у Југославији, је био каскадер Лепе Брене у филму "Хајде да се волимо". Овај Мостарац је погинуо 1993. године.

Он је умјесто ње скочио са Старог моста. Јадранков брат Горан је такође био дио споменутог филма. Био је даблер једног од Брениних отмичара.

- Мог брата је режисер Александар Ђорђевић видио баш овдје на мосту. Јадранко је био скакач. Одговарао је конституцијом за Брениног двојника. Био је висок и витак као она. Режисер је пришао Јадранку, дао му понуду и он ју је одмах прихватио. Нашминкали су га, ставили му плаву перику, обукли га у Бренину одјећу и он је скочио. Пошто је носио наочале за сунце на глави, оне су га расјекле по челу кад је главом ударио у воду - испричао је Горан раније за Курир.рс.

Додао је да је Јадранко био добро плаћен за овај ангажман.

- Платили су му милион динара. Тада је то било четири, пет плата. Кад би се претворило у садашњу вриједност, то је око 3.000 конвертибилних марака, дакле око 1.500 евра. То је био изузетан хонорар, он је био презадовољан. Послије тога је постао још популарнији, иако су већ многи знали за њега због скокова које је изводио - испричао је.

Скакач Лоренс Листо је 2013. године у интервјуу за Анадолију навео да су Јадранка убили припадници Хрватског вијећа обране (ХВО).

Горан је преживио логор на Хелиодрому, а 2004. године је први извео скок са новог лука Старог моста.

- Ех, срце ми је у том тренутку било велико као кула. Стао сам на лук и припремао се за скок. У том моменту је пухнуо невјероватно јак вјетар некарактеристичан за Мостар и наше поднебље. Дјеца која су били учесници програма на отварању су због силине вјетра легла на мост, а вјетар је велике кутије које су биле на мосту почео носити као да се ради о кутијама шибица. Ја сам морао сачекати, и скочио сам тек мало касније. Вјерујте ми, био је то знак од Бога. Бог је хтио рећи да се рађа нешто ново и нешто лијепо - рекао је раније за Кликс.ба.

Коментари 0
Повезане вијести
Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    20h 13m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 57m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    13h 42m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    10h 41m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    10h 47m
    0