Годишњица освештања Цркве Рођења Пресвете Богородице у Мостару

16.10.2024. 08:42
1
ИЗВОР: srna.rs

У Мостару је 17. октобра 2004. године освештана Црква Рођења Пресвете Богородице, први православни храм у долини Неретве који је потпуно обновљен након рушења у рату деведесетих година прошлог вијека.

Црква Рођења Превете Богородице припада Епархији захумско-херцеговачкој и налази се источно од центра Мостара, у дијелу града који се зове Бјелушине, на узвишењу изнад остатака Саборне цркве и старе православне школе.

Црква у архитектонском смислу представља типично херцеговачко сакрално здање, једноставне правоугаоне основе, те сразмјерно малих димензија са унутрашњом полукружном олтарском апсидом.

Мјерено са спољашње стране, дужина Цркве Рођења Пресвете Богородице износи 13,2 метра, а ширина 9,2 метра, док је са унутрашње стране дужина 12,25 метара, а ширина 7,75 метара.

Током рата у БиХ, у дејствима хрватско-муслиманских снага, тешко је оштећена кровна конструкција и изгорио је цијели ентеријер Цркве, укључујући галерију са дрвеним украсним елементима.

Комисија за очување националних споменика прогласила је Цркву Рођења Пресвете Богородице националним спомеником БиХ.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    СЛАВА БОГУ 16.10.2024. 10:17
    У цркви се налазе нетрулежне мошти СВЕТОГ ЛЕОНТИЈА слава му и милост. Саборна црква у Мостару је минирана 1992. године. Њена обнова почела 2009. године, приликом припрема есхумиран је гроб митрополита Леонтија у петак 13. новембра 2009. Тада је утврђено да је тело митрополита Леонтија у потпуности сачувано као нетрулежно и са почастима је пренето у стару цркву Рођења Пресвете Богородице где ће почивати док се не обнови Саборни храм. Свети Леонтије моли Бога и Пресвету Богородицу за нас.
Повезане вијести
Расте број страдалих у Јабланици: Потрага за шесторо несталих особа Расте број страдалих у Јабланици: Потрага за шесторо несталих особа
Владика Димитрије, конзул Гујић и мостарско свештенство обишли Коњиц и Јабланицу и понудили помоћ Владика Димитрије, конзул Гујић и мостарско свештенство обишли Коњиц и Јабланицу и понудил...
Катастрофа на путу Јабланица - Мостар: У потпуности нестала цеста код Комадиновог врела Катастрофа на путу Јабланица - Мостар: У потпуности нестала цеста код Комадиновог врела
Најчитаније
  • У Сарајеву преминула дјевојчица (16) након вађења зуба
    18h 49m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    20h 0m
    0
  • Могу ли женска дјеца наслиједити крсну славу?
    21h 2m
    16
  • Потврђена оптужница против жене која је пијана напала сестру у Источној Илиџи
    20h 4m
    0
  • Историјски тренутак: Црна Гора на путу враћања српског идентитета
    16h 40m
    5