Brenin kaskader je bio jedan od najpoznatijih skakača u Jugoslaviji

04.01.2024. 20:30
0
IZVOR: glassrpske.com

Jadranko Fink, jedan od najboljih skakača u Jugoslaviji, je bio kaskader Lepe Brene u filmu "Hajde da se volimo". Ovaj Mostarac je poginuo 1993. godine.

On je umjesto nje skočio sa Starog mosta. Jadrankov brat Goran je takođe bio dio spomenutog filma. Bio je dabler jednog od Breninih otmičara.

- Mog brata je režiser Aleksandar Đorđević vidio baš ovdje na mostu. Jadranko je bio skakač. Odgovarao je konstitucijom za Breninog dvojnika. Bio je visok i vitak kao ona. Režiser je prišao Jadranku, dao mu ponudu i on ju je odmah prihvatio. Našminkali su ga, stavili mu plavu periku, obukli ga u Breninu odjeću i on je skočio. Pošto je nosio naočale za sunce na glavi, one su ga rasjekle po čelu kad je glavom udario u vodu - ispričao je Goran ranije za Kurir.rs.

Dodao je da je Jadranko bio dobro plaćen za ovaj angažman.

- Platili su mu milion dinara. Tada je to bilo četiri, pet plata. Kad bi se pretvorilo u sadašnju vrijednost, to je oko 3.000 konvertibilnih maraka, dakle oko 1.500 evra. To je bio izuzetan honorar, on je bio prezadovoljan. Poslije toga je postao još popularniji, iako su već mnogi znali za njega zbog skokova koje je izvodio - ispričao je.

Skakač Lorens Listo je 2013. godine u intervjuu za Anadoliju naveo da su Jadranka ubili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Goran je preživio logor na Heliodromu, a 2004. godine je prvi izveo skok sa novog luka Starog mosta.

- Eh, srce mi je u tom trenutku bilo veliko kao kula. Stao sam na luk i pripremao se za skok. U tom momentu je puhnuo nevjerovatno jak vjetar nekarakterističan za Mostar i naše podneblje. Djeca koja su bili učesnici programa na otvaranju su zbog siline vjetra legla na most, a vjetar je velike kutije koje su bile na mostu počeo nositi kao da se radi o kutijama šibica. Ja sam morao sačekati, i skočio sam tek malo kasnije. Vjerujte mi, bio je to znak od Boga. Bog je htio reći da se rađa nešto novo i nešto lijepo - rekao je ranije za Kliks.ba.

Komentari 0
Povezane vijesti
Novo podrhtavanje tla: Zemljotres zatresao BiH Novo podrhtavanje tla: Zemljotres zatresao BiH
Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta
Uhapšeno pet osoba zbog napada u Stocu Uhapšeno pet osoba zbog napada u Stocu
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    13h 51m
    8
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    14h 5m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    13h 57m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    16h 22m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    4h 46m
    0