Британија би имигранте-самце да шаље у Руанду

19.04.2022. 21:05
0
ИЗВОР: rtrs.tv

Британија је до сада одобрила само око 2.800 виза за избјеглице из Украјине мада је број захтјева десет пута већи, а број грађана који желе да их приме близу 200.000.

Од почетка рата у Украјини, Британци свакодневно сакупљају помоћ за избјеглице. Стотине хиљада су се добровољно пријавиле да угосте у својим домовима људе избјегле од рата у Украјини. Но, када је реч о избјеглицама из других земаља, слика је потпуно другачија.

Избјеглице не долазе у Британију само из Украјине. Ламанш је само прошле године илегално прешло безмало 29.000 људи. Многи тај пут нису преживјели.

Истовремено, нова имиграциона политика владе у Лондону изазива бујицу критика.

Нови закон о имиграцији

Нацрт новог закона о имиграцији прави огромну разлику између илегалног и легалног усељавања.

- Упорно заобилажење наших закона и правила за усељавање, као и чињеница да је систем отворен за преваре и извлачења криминалне користи, подриле су јавну подршку за британски азилантски систем и оне којима је стварно потребан. Онемогућити зле кријумчаре људима да послују је морални императив - истиче британска министарка унутрашњих послова Прити Пател.

Руанда, дестинација за имигранте-самце

Рјешење – пошто преживе кријумчарење преко Ламанша, мушкарце без породица упутити у Руанду.

- Пресељавањем имиграната у Руанду, инвестирањем у њихов лични развој, образовање и запошљавање, пружамо им прилику да почну нови живот у нашој земљи као пуноправни чланови наше заједнице. Тиме не помажемо само њима већ и грађанима и развоју Руанде - рекао је министар спољних послова Руанде Винсент Бирута приликом потписивања споразума са Британијом у Кигалију.

Критике хуманитарних организација

Идеја је противна међународном праву, тврде Уједињене нације.

Противе јој се 140 добротворних удружења у Британији.

- Прије доласка у Британију радио сам у Израелу. Они су Еритрејце слали у Руанду, а Суданце у Уганду на добровољној основи. Ти људи би напуштали Руанду после недјељу дана. Зато се тиме не обуздава, већ промовише кријумчарење људи - упозорава Лари Ботиник, правни савјетник Високог комесаријата Уједињених нација за избјеглице.

- Овакве одлуке не наносе штету само избјеглицама већ и принципима међународног права, политичкој култури, а на власт доводе популисте - сматра Беруз Буџани, ирански Курд и новинар, који је и сам на аустралијски азил чекао на једном од пацифичких острва.

- Да би се озбиљно напредовало, кријумчарима морају да се помрсе пословни рачуни, а то се не постиже отежавањем азилантских процедура. То их само јача - објашњава Стив Валдез-Симондс, хуманитарац Амнести интернешенела.

Краљевска морнарица против кријумчара људи

Нови британски закон предвиђа доживотну робију за кријумчаре људи.

- Зли кријумчари људи злоупотребљавају рањиве, а Ламанш претварају у подводно гробље, јер се мушкарци, жене и дјеца даве у бродићима, неподобним за прекоморску пловидбу и гуше у замрзивачима камиона - истиче британски премијер Борис Џонсон.

Контролу над Ламаншем ће од обалске страже преузети британска краљевска морнарица, потпомогнута беспилотним летјелицама, дроновима, хеликоптерима и буџетом од 50 милиона фунти.

Осуде Англиканске цркве

У Ускршњој посланици, први човек Англиканске цркве оцјењује да "влада даје у закуп друштвену одговорност".

- Принципи морају да су у сагласју са Божјим судом. Овај то није, јер не носи тежину правде васкрсења, живота, који побјеђује смрт, и ускрснућа, које је прво објелодањено најмање цјењенима, јер ова политика даје предност богатима и јакима - поручује кантерберијски надбискуп Џастин Велби.

Упркос критикама, британска влада најављује да ће пилот-пројекат са Руандом почети за само неколико недјеља.

Коментари 0
Повезане вијести
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Ухапшене двије особе због кријумчарења миграната Ухапшене двије особе због кријумчарења миграната
Двије године од почетка специјалне војне операције у Украјини Двије године од почетка специјалне војне операције у Украјини
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    3h 1m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    20h 44m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    15h 1m
    5
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    21h 59m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    22h 35m
    0