Брковићева и Лукић изабрани за судије Уставног суда Републике Српске

14.03.2023. 15:03
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Народна скупштина Републике Српске именовала је данас Радомира Лукића и Светлану Брковић за судије Уставног суда Републике Српске.

Именовање Лукића и Брковићеве за судије Уставног суда Републике Српске предложио је предсједник Српске, Милорад Додик. За њихово именовање гласало је 70 посланика од којих је 51 гласало ЗА, 5 је било против, а 14 уздржаних.

Лукић, који је професор на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву и предсједник Прве СДС, именован је за судију из реда српског народа.

Брковићева је именована за судију из реда хрватског народа, а на то мјесто одлази са функције замјеника главног републичког тужиоца Републике Српске.

Коментаришући ове приједлоге посланик ПДП, Миланко Михајилица истакао је током скупштинске расправе да цијени Лукића, али да му је сулудо да се за судију бира човјек који је био снажно експониран у политичком животу Српске.

– Не можемо говорити о независном правосуђу ако бирамо људе који су политички активни. Гдје је ту онда независно правосуђе – упитао је Михајилица.

Шеф Клуба посланика покрета „За правду и ред“, Небојша Вукановић рекао је да му је драг „господин Лукић, али да му је истина дража“.

– Не могу политичари да буду судије. Не можете бити у политици, а онда обући тогу и рећи да је аполитичан. Лукић можда јесте добар професор, али је карактерно лош човјек јер онај ко је стварао Српску не може направити другу странку и пљувати ону коју је стварао. Говорио је и на скуповима СНСД. Не може онај ко је у октобру прошле године био политичар сада бити независан – рекао је Вукановић.

Он је навео да Лукић нема дана радног стажа у правосуђу те упитао како може бити судија Уставног суда неко ко нема никаквог искуства. Вукановић додаје да би судија Уставног суда требао да буде неко ко је претходно био судија или тужилац.

У одбрану професора Лукића стао је посланик СНСД Срђан Мазалица који је рекао да је ријеч о професионалцу који је јако добар правник.

Шеф Клуба посланика ПДП, Игор Црнадак рекао је да је за ову странку споран и сам предлагач двоје судија Уставног суда Републике Српске.

– Знате да је ЦИК БиХ утврдила преко 71.000 спорних гласачких листића за предсједника Републике Српске и да не набрајам даље. Дакле, овдје је споран и предлагач – рекао је Црнадак.

Додао је да није уреду да ујутро будете некакав политичар, а поподне судија Уставног суда.

Аутор: Сњежана Карић

Коментари 0
Повезане вијести
Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Посланици данас и о Изборном закону Републике Српске Посланици данас и о Изборном закону Републике Српске
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    11h 35m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    12h 50m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    18h 41m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    17h 8m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    19h 0m
    0