Брковићева и Лукић изабрани за судије Уставног суда Републике Српске

14.03.2023. 15:03
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Народна скупштина Републике Српске именовала је данас Радомира Лукића и Светлану Брковић за судије Уставног суда Републике Српске.

Именовање Лукића и Брковићеве за судије Уставног суда Републике Српске предложио је предсједник Српске, Милорад Додик. За њихово именовање гласало је 70 посланика од којих је 51 гласало ЗА, 5 је било против, а 14 уздржаних.

Лукић, који је професор на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву и предсједник Прве СДС, именован је за судију из реда српског народа.

Брковићева је именована за судију из реда хрватског народа, а на то мјесто одлази са функције замјеника главног републичког тужиоца Републике Српске.

Коментаришући ове приједлоге посланик ПДП, Миланко Михајилица истакао је током скупштинске расправе да цијени Лукића, али да му је сулудо да се за судију бира човјек који је био снажно експониран у политичком животу Српске.

– Не можемо говорити о независном правосуђу ако бирамо људе који су политички активни. Гдје је ту онда независно правосуђе – упитао је Михајилица.

Шеф Клуба посланика покрета „За правду и ред“, Небојша Вукановић рекао је да му је драг „господин Лукић, али да му је истина дража“.

– Не могу политичари да буду судије. Не можете бити у политици, а онда обући тогу и рећи да је аполитичан. Лукић можда јесте добар професор, али је карактерно лош човјек јер онај ко је стварао Српску не може направити другу странку и пљувати ону коју је стварао. Говорио је и на скуповима СНСД. Не може онај ко је у октобру прошле године био политичар сада бити независан – рекао је Вукановић.

Он је навео да Лукић нема дана радног стажа у правосуђу те упитао како може бити судија Уставног суда неко ко нема никаквог искуства. Вукановић додаје да би судија Уставног суда требао да буде неко ко је претходно био судија или тужилац.

У одбрану професора Лукића стао је посланик СНСД Срђан Мазалица који је рекао да је ријеч о професионалцу који је јако добар правник.

Шеф Клуба посланика ПДП, Игор Црнадак рекао је да је за ову странку споран и сам предлагач двоје судија Уставног суда Републике Српске.

– Знате да је ЦИК БиХ утврдила преко 71.000 спорних гласачких листића за предсједника Републике Српске и да не набрајам даље. Дакле, овдје је споран и предлагач – рекао је Црнадак.

Додао је да није уреду да ујутро будете некакав политичар, а поподне судија Уставног суда.

Аутор: Сњежана Карић

Коментари 0
Повезане вијести
Милан Петровић из СДС-а кандидат за потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Милан Петровић из СДС-а кандидат за потпредсједника Народне скупштине Републике Српске
Почела расправа о криминализацији клевете и увреде Почела расправа о криминализацији клевете и увреде
Усвојен Програм рада Парламента Српске за ову годину Усвојен Програм рада Парламента Српске за ову годину
Најчитаније
 • Димљени козји деликатес сир Марка Николића из Сокоца (ФОТО)
  23h 52m
  0
 • У судару аутобуса и аутомобила повријеђено десеторо дјеце
  6h 42m
  1
 • Радници Српске због дугова остали без осигурања
  10h 47m
  0
 • Анђела Вуковић на папиру оживљава ликове из књижевних дјела (ФОТО)
  9h 48m
  0
 • Служен парастос за 24 свирепо убијена српска цивила
  7h 27m
  2