Brkovićeva i Lukić izabrani za sudije Ustavnog suda Republike Srpske

14.03.2023. 15:03
0
IZVOR: srpskainfo.com

Narodna skupština Republike Srpske imenovala je danas Radomira Lukića i Svetlanu Brković za sudije Ustavnog suda Republike Srpske.

Imenovanje Lukića i Brkovićeve za sudije Ustavnog suda Republike Srpske predložio je predsjednik Srpske, Milorad Dodik. Za njihovo imenovanje glasalo je 70 poslanika od kojih je 51 glasalo ZA, 5 je bilo protiv, a 14 uzdržanih.

Lukić, koji je profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu i predsjednik Prve SDS, imenovan je za sudiju iz reda srpskog naroda.

Brkovićeva je imenovana za sudiju iz reda hrvatskog naroda, a na to mjesto odlazi sa funkcije zamjenika glavnog republičkog tužioca Republike Srpske.

Komentarišući ove prijedloge poslanik PDP, Milanko Mihajilica istakao je tokom skupštinske rasprave da cijeni Lukića, ali da mu je suludo da se za sudiju bira čovjek koji je bio snažno eksponiran u političkom životu Srpske.

– Ne možemo govoriti o nezavisnom pravosuđu ako biramo ljude koji su politički aktivni. Gdje je tu onda nezavisno pravosuđe – upitao je Mihajilica.

Šef Kluba poslanika pokreta „Za pravdu i red“, Nebojša Vukanović rekao je da mu je drag „gospodin Lukić, ali da mu je istina draža“.

– Ne mogu političari da budu sudije. Ne možete biti u politici, a onda obući togu i reći da je apolitičan. Lukić možda jeste dobar profesor, ali je karakterno loš čovjek jer onaj ko je stvarao Srpsku ne može napraviti drugu stranku i pljuvati onu koju je stvarao. Govorio je i na skupovima SNSD. Ne može onaj ko je u oktobru prošle godine bio političar sada biti nezavisan – rekao je Vukanović.

On je naveo da Lukić nema dana radnog staža u pravosuđu te upitao kako može biti sudija Ustavnog suda neko ko nema nikakvog iskustva. Vukanović dodaje da bi sudija Ustavnog suda trebao da bude neko ko je prethodno bio sudija ili tužilac.

U odbranu profesora Lukića stao je poslanik SNSD Srđan Mazalica koji je rekao da je riječ o profesionalcu koji je jako dobar pravnik.

Šef Kluba poslanika PDP, Igor Crnadak rekao je da je za ovu stranku sporan i sam predlagač dvoje sudija Ustavnog suda Republike Srpske.

– Znate da je CIK BiH utvrdila preko 71.000 spornih glasačkih listića za predsjednika Republike Srpske i da ne nabrajam dalje. Dakle, ovdje je sporan i predlagač – rekao je Crnadak.

Dodao je da nije uredu da ujutro budete nekakav političar, a popodne sudija Ustavnog suda.

Autor: Snježana Karić

Komentari 0
Povezane vijesti
U pripremi novo zakonsko rješenje u Srpskoj: Imunitet čuva institucije U pripremi novo zakonsko rješenje u Srpskoj: Imunitet čuva institucije
Usvojen Rebalans budžeta Srpske Usvojen Rebalans budžeta Srpske
Vlada Srpske povukla iz Narodne skupštine Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini Vlada Srpske povukla iz Narodne skupštine Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini
Najčitanije
 • Djeca bračnog para koji je skočio sa zgrade pronađena mrtva u stanu
  7h 38m
  0
 • Nemanja Curović pobjednik Sabora guslara "Romanijo, goro od junaka"
  17h 7m
  0
 • Pomozimo Igoru da otputuje na operaciju
  15h 31m
  0
 • Uhapšeno 10 lica zbog trgovine drogom
  7h 19m
  0
 • Požar u Butmiru stavljen pod kontrolu, vatrogasci uputili apel građanima
  6h 16m
  0