Број жртава земљотреса у Мароку расте, погинуло 820 особа

09.09.2023. 13:14
0
ИЗВОР: srna.rs

Број погинулих у снажном земљотресу који је погодио Мароко порастао је на 820, а најмање 672 особе су повријеђене, саопштило је министарство унутрашњих послова те земље

Саопштено је да највише штете и погинулих у тешко доступним планинским областима, а да су повређени транспортовани у болнице на лијечење, пренио је АП.

Земљотрес се догодио у планинском ланцу Високи Атлас у Мароку нешто после 23 сата у петак по локалном времену, на релативно малој дубини од 18,5 километара, са епицентром 72 километра југозападно од Маракеша.

Амерички професор грађевинског и еколошког инжењерства са Калифорнијског универзитета у Лос Анђелесу Џонатан Стјуарт рекао је за ЦНН да очекује више јаких накнадних потреса, с обзиром на интензитет земљотреса магнитуде 6,8 по Рихтеровој скали који је погодио Мароко, а осетио се чак и у Португалу и Алжиру .

Друга могуćност по њему, иако врло мала, јесте да потрес од петка увече буде увертира за још јачи земљотрес, наводи ЦНН. Због свог положаја на линији додира између Медитеранске, Европске и Афричке плоче, Мароко је посебно изложен сеизмичким активностима. Два посебно силовита земљотреса обележила су историју Марока.

Земљотрес јачине 6,3 степена потресао је провинцију Ал Хосеима, 400 км североисточно од Рабата, 24. фебруара 2004, убивши 628 људи и причинивши значајну материјалну штету.

Много разорнији био је земљотрес који је 29. фебруара 1960. потпуно сравнио с земљом Агадир, град на западној обали Марока, и за собом оставио више од 12.000 мртвих, односно трећину становништва тог града.

Коментари 0
Повезане вијести
Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало" Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало"
Тло не мирује: Нови земљотрес у региону! Тло не мирује: Нови земљотрес у региону!
Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    17h 26m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    18h 37m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    20h 3m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    20h 8m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    19h 36m
    0