Бруцоши из Индије и Непала учиће медицину у Фочи

27.08.2020. 10:05
0
ИЗВОР: Глас Српске

Бруцоши из Индије, Непала и Вијетнама од октобра ће се за најхуманији животни позив спремати на Медицинском факултету у Фочи, који први у Српској уводи студијски програм медицина на енглеском језику.

Декан тог факултета Дејан Бокоњић рекао је за “Глас Српске” да је ово велики искорак за Медицински факултет, те да је интернационализација високошколских установа један од циљева Стратегије високог образовања у Српској.

- Лиценцирали смо студиј медицине на енглеском језику, први у Српској. Трајаће шест година, као и студиј на српском језику. Предвидјели смо ове године упис 50 бруцоша. Већ годину и по трају преговори са једном агенцијом која ће нам доводити студенте из иностранства. Фокус је на студентима из Индије, Вијетнама, Непала, Бангладеша и Малезије - казао је Бокоњић и додао да је заинтересованост велика, те да је увјерен да ће уписне квоте бити попуњене. Осим тога, нагласио је Бокоњић, за медицину на енглеском заинтересовани су и кандидати из Српске и региона.

- Направили смо добар програм, а цијена године је око 6.000 марака, што је за студиј медицине на енглеском најјефтиније у региону и Европи. Наставни кадар је обезбијеђен, предавања ће држати неколико професора који наставу за медицину на енглеском држе у Београду и Новом Саду, а са којима већ сарађујемо. Осим тога, и одређен број наших професора који су студирали у иностранству и говоре енглески спремни су за тај изазов - поручио је Бокоњић. Он је нагласио да је овај потез веома значајан за стварање интернационалног друштва у Фочи и корак напријед ка размјени студената и стварању могућности да домаћи студенти из Фоче стичу знања у земљама источне Азије.

- Отварање факултета према другим тржиштима један је од наших циљева. Пријемни испит за ове кандидате биће одржан онлајн 7. и 30. септембра. У свему томе проблем нам прави вирус корона, који успорава и онемогућава организацију испита и обезбјеђење боравишних дозвола, али успјећемо. С обзиром на ситуацију, предвидјели смо да за њих први семестар буде онлајн, а већ у другом надам се да ће студенти стићи у Фочу - истакао је Бокоњић и најавио да овај факултет планира да лиценцира и студиј стоматологије на енглеском језику и увјерен је да ће већ од октобра идуће године у амфитеатрима у Фочи студенти из цијелог свијета изучавати стоматологију на енглеском језику.

Бокоњић каже да је ове године рекордан упис на Медицинском факултету у Фочи, те да је са досадашњих 150 листа проширена на 210 уписаних бруцоша, а интересовање је и даље највеће за студијски програм медицина.

- Првих 100 су све одликаши, тако да смо посебно задовољни овогодишњим кандидатима - истакао је Бокоњић.

Серолошко тестирање

Дејан Бокоњић је казао да ова високошколска установа увелико приводи крају припреме за студију серолошког тестирања која ће у септембру бити спроведена у Српској, а у којој, осим овог, учествују и Медицински факултет из Бањалуке и Институт за јавно здравство РС.

- Спремамо се са експертима из Свјетске здравствене организације (СЗО). План је да студија обухвати 2.500 учесника, али још преговарамо са СЗО - рекао је Бокоњић.

Коментари 0
Повезане вијести
На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената
Други дио приче о Светом Будимиру- Несахрањена војска и видање братоубилачких рана Други дио приче о Светом Будимиру- Несахрањена војска и видање братоубилачких рана
Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
Најчитаније
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    22h 6m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    23h 59m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    22h 44m
    1
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    9h 42m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    11h 29m
    0