Брзина и неискуство возе у смрт

14.03.2022. 09:06
0
ИЗВОР: nezavisne.com

На путевима у Српској током 2021. године погинула је 101 особа у 95 саобраћајних несрећа, потврдили су нам из Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске.

Како су рекли, годину раније у 90 саобраћајних несрећа живот је изгубило такође 101 лице, док је у 2019. години у 104 саобраћајне несреће смртно страдало 118 особа.

- Највише саобраћајних незгода 2021. године са смртним исходом евидентирано је на подручју Полицијске управе Бањалука, и то 26 саобраћајних несрећа, у којима је погинуло 26 особа - казали су из МУП-а РС.

Додали су да је од 101 погинулог лица лани, шест лица било малољетно.

-  Ради се о једном дјетету од шест година, два од седам до 13 година и три од 14 до 17 година старости - појаснили су из МУП-а Републике Српске.

Милија Радовић, замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС, казао је за "Независне новине" да је најчешћи узрок саобраћајних несрећа била брзина.

- Брзина је узрок број један. Највише погинулих, око 30 одсто, било је због слијетања са коловоза. Око 25 одсто погинулих су младих па можемо рећи да је комбинација брзе вожње и младости и неискуства ове године имала своје негативне посљедице - рекао је Радовић.

Додао је да су у претходним годинама јули и август били мјесеци с највећим бројем погинулих, тако да око 35 до 40 особа погине у два мјесеца, док је лани тај број смањен управо зато што су, како каже Радовић, припадници Министарства унутрашњих послова вршили појачане контроле.

- Па је тако у јулу у саобраћајним несрећама погинуло њих 13, док је у августу тај број био 12 - рекао је Радовић.

- Истиче да највећи број погинулих буде у дане викенда, када млади људи највише излазе и сигурно је да попију коју чашу више - рекао је Радовић.

Како каже, љетни мјесеци су ризични, јер је тада велики број људи на годишњим одморима, а самим тим, како истиче Радовић, више возила је укључено у саобраћај.

- Тако велика изложеност ствара и већи ризик од саобраћајних несрећа - појашњава Радовић. 

Коментари 0
Повезане вијести
Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац! Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
Тешка саобраћајка у Бањалуци, двије особе превезене на УКЦ Тешка саобраћајка у Бањалуци, двије особе превезене на УКЦ
Сарајево: Повријеђена три лица, побјегао возач који је изазвао удес Сарајево: Повријеђена три лица, побјегао возач који је изазвао удес
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 23m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    5h 21m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    13h 47m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    12h 2m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    13h 41m
    0