Будимир: Два јавна универзитета - залог будућности Српске

29.12.2022. 17:29
0
ИЗВОР: srna.rs

Јавни универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву стратешке су институције високог образовања и залог будућности Републике Српске, рекао је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир током данашње посјете Универзитету у Источном Сарајеву.

Будимир је овом приликом истакао да је Универзитет у Источном Сарајеву стасавао са Републиком Српском, те да је поносан на резултате који је овај универзитет постигао у 30 година рада и постојања.

- Колеге су у 30 година у врло специфичним околностима водиле борбу да би наставни процес трајао, да би у овако разуђеном облику функционисања допринијели томе да студенти ни у једном тренутку не осјете да овај Универзитет није класичан кампуски тип универзитета гдје се сви студенти налазе на једном мјесту или у једном граду - навео је Будимир.

Он је додао и да ће његов циљ као ресорног министра бити да два јавна универзитета расту и помажу развој Републике Српске, те да спријече одлазак младих високообразованих људи.

- Подршка ће бити свакако у наредном периоду за све оне пројекте које смо започели, разговараћемо и о будућим пројектима, а унапређиваћемо оно до чега је мени нарочито стало а то је да ова два универзитета функционишу као један универзитет а то је Република Српска - нагласио је Будимир.

Будимир је најавио и нови закон о високом образовању, као и да ће се направити свеобухватније измјене у овом закону, како он не би био мијењан толико често.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић новинарима је након састанка са ресорним министром рекао да је Влада испунила захтјеве јавних универзитета да ресорни министар буде везан за високошколско образовање.

- Министар на такав начин много боље схвата и разумије проблеме који се дешавају у високом образовању и лакше их рјешавамо и пратимо - нагласио је Кулић.

Он је додао да је један од закључака данашњег састанка да је високошколско образовање у Републици Српској добро, али и да има простора за напредак, те да је то процес који се стално мора усавршавати.

Кулић је навео и да је министра упознао о инвестицијама на Универзитету у Источном Сарајеву, као и о пројектима који се тренутно спроводе на овом универзитету, а које финансира Влада Републике Српске.

- Један дио инвестиција које се односе на Медицински факултет у Фочи, вриједан око 1.470.000 КМ је реализован, а остаје пројекат изградње зграде ректората и Музичке академије, факултета физичког васпитања и спорта - вриједност та три пројекта је око 16,5 милиона КМ - истакао је Кулић и додао да је вриједност пројекта изградње студентског дома у Источном Сарајево око седам милиона КМ.

Осим ових пројеката у плану је и изградња студентских домова у Бијељини и Фочи због све већег интересовања како домаћих тако и иностраних студената за студирањем на Медицинском и Стоматолошком факултету у Фочи.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Стефан Слијепчевић навео је да су на састанку са министром Будимиром разговарали о стварима које се тичу спровођења новог закона о високом образовању, те да је наглашена важност дуалног образовања, као и да ће се у будућности разговарати о побољшању студентског стандарда.

Предсједник Уније студената Републике Српске Урош Бјелица након састанка изразио је наду да ће Унија студената у сарадњи са ресорним министарством реализовати многе пројекте важне за студентску популацију.

Након састанка у ректорату Универзитета у Источном Сарајеву Будимир и Кулић обишли су радове на будућој згради ректората и Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски студенти у посјети дописништву агенције СРНА у Источном Сарајеву Руски студенти у посјети дописништву агенције СРНА у Источном Сарајеву
Нови напредак Универзитета у Источном Сарајеву на Вебометрикс ранг листи Нови напредак Универзитета у Источном Сарајеву на Вебометрикс ранг листи
Низ свечаности у част Дана и крсне славе Филозофског факултета Низ свечаности у част Дана и крсне славе Филозофског факултета
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 17m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 16m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 52m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 13m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 56m
    9