Budimir: Dva javna univerziteta - zalog budućnosti Srpske

29.12.2022. 17:29
0
IZVOR: srna.rs

Javni univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu strateške su institucije visokog obrazovanja i zalog budućnosti Republike Srpske, rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir tokom današnje posjete Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Budimir je ovom prilikom istakao da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu stasavao sa Republikom Srpskom, te da je ponosan na rezultate koji je ovaj univerzitet postigao u 30 godina rada i postojanja.

- Kolege su u 30 godina u vrlo specifičnim okolnostima vodile borbu da bi nastavni proces trajao, da bi u ovako razuđenom obliku funkcionisanja doprinijeli tome da studenti ni u jednom trenutku ne osjete da ovaj Univerzitet nije klasičan kampuski tip univerziteta gdje se svi studenti nalaze na jednom mjestu ili u jednom gradu - naveo je Budimir.

On je dodao i da će njegov cilj kao resornog ministra biti da dva javna univerziteta rastu i pomažu razvoj Republike Srpske, te da spriječe odlazak mladih visokoobrazovanih ljudi.

- Podrška će biti svakako u narednom periodu za sve one projekte koje smo započeli, razgovaraćemo i o budućim projektima, a unapređivaćemo ono do čega je meni naročito stalo a to je da ova dva univerziteta funkcionišu kao jedan univerzitet a to je Republika Srpska - naglasio je Budimir.

Budimir je najavio i novi zakon o visokom obrazovanju, kao i da će se napraviti sveobuhvatnije izmjene u ovom zakonu, kako on ne bi bio mijenjan toliko često.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić novinarima je nakon sastanka sa resornim ministrom rekao da je Vlada ispunila zahtjeve javnih univerziteta da resorni ministar bude vezan za visokoškolsko obrazovanje.

- Ministar na takav način mnogo bolje shvata i razumije probleme koji se dešavaju u visokom obrazovanju i lakše ih rješavamo i pratimo - naglasio je Kulić.

On je dodao da je jedan od zaključaka današnjeg sastanka da je visokoškolsko obrazovanje u Republici Srpskoj dobro, ali i da ima prostora za napredak, te da je to proces koji se stalno mora usavršavati.

Kulić je naveo i da je ministra upoznao o investicijama na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, kao i o projektima koji se trenutno sprovode na ovom univerzitetu, a koje finansira Vlada Republike Srpske.

- Jedan dio investicija koje se odnose na Medicinski fakultet u Foči, vrijedan oko 1.470.000 KM je realizovan, a ostaje projekat izgradnje zgrade rektorata i Muzičke akademije, fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta - vrijednost ta tri projekta je oko 16,5 miliona KM - istakao je Kulić i dodao da je vrijednost projekta izgradnje studentskog doma u Istočnom Sarajevo oko sedam miliona KM.

Osim ovih projekata u planu je i izgradnja studentskih domova u Bijeljini i Foči zbog sve većeg interesovanja kako domaćih tako i inostranih studenata za studiranjem na Medicinskom i Stomatološkom fakultetu u Foči.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stefan Slijepčević naveo je da su na sastanku sa ministrom Budimirom razgovarali o stvarima koje se tiču sprovođenja novog zakona o visokom obrazovanju, te da je naglašena važnost dualnog obrazovanja, kao i da će se u budućnosti razgovarati o poboljšanju studentskog standarda.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Uroš Bjelica nakon sastanka izrazio je nadu da će Unija studenata u saradnji sa resornim ministarstvom realizovati mnoge projekte važne za studentsku populaciju.

Nakon sastanka u rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Budimir i Kulić obišli su radove na budućoj zgradi rektorata i Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski studenti u posjeti dopisništvu agencije SRNA u Istočnom Sarajevu Ruski studenti u posjeti dopisništvu agencije SRNA u Istočnom Sarajevu
Novi napredak Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Vebometriks rang listi Novi napredak Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Vebometriks rang listi
Niz svečanosti u čast Dana i krsne slave Filozofskog fakulteta Niz svečanosti u čast Dana i krsne slave Filozofskog fakulteta
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    10h 39m
    8
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    23h 49m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    8h 41m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    22h 40m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    7h 34m
    0