Буџет ребалансом повећан за око 7,5 милиона КМ

30.11.2023. 14:03
0
ИЗВОР: srna.rs

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево усвојили су данас ребаланс општинског буџета за ову годину од око 23,5 милиона КМ, што је за око 7,5 милиона КМ више од планираног, као и одлуку о његовом извршењу.

Начелник општине Јован Катић изјавио је новинарима да су ребалансом стечени услови за повећање издвајања која се тичу пронаталитетне политике, корисника социјалне помоћи, стипендиста, капиталних пројекета, али и за повећање плата у јавним установама чији је власник општина.

На данашњој сједници усвојен је и нацрт буџета за 2024. годину у узносу од 27.816.000 КМ, у којем је, према Катићевим ријечима, 13 милиона КМ предвиђено за капиталне инвестиције које ће бити реализоване у наредној години.

Катић је подсјетио да је прије свега десетак година буџет општине износио око 5,5 милиона КМ.

- Поносни смо на овакав буџет и сигурни смо да ћемо га у потпуности реализовати. Приликом његовог креирања повећане су ставке које ћемо реализовати у наредној години, тако да ће овај буџет сигурно током године ребалансом бити и повећан - навео је Катић.

Он је нагласио да су у буџету за наредну годину предвиђени бројни капитални пројекти, међу којима је више од три милиона КМ за санацију и изградњу нових саобраћајница, као и изградња спортско-рекреативног центра - отвореног базена, чији је пројеката завшен, а ускоро се очекује и расписивање јавне набавке.

Катић је рекао и да су у буџету предвиђена средства за завршетак изградње новог вртића, као и за уређење парковских и зелених површина.

- Јако је битно што смо се посветили свакој мјесној заједници. Повећали смо издвајања за све социјалне категорије, удружења, спортске колективе, манифестације и за сва дешавања која ће бити организована наредне године - указао је Катић.

Одборници су усвојили и одлуку о кредитном задужењу Дома здравља Источно Сарајево, након што је то, као сувласник, учинила и Скупштина општине Источна Илиџа.

Катић је појаснио да ће новцем од кредитног задужења бити уплаћени заостали порези и доприноси радницима у овој здравственој установи.

Одборник СДС-а Босиљка Дуњић рекла је да ова странка није подржала извјештај о извршењу буџета за ову годину, те затражила да он буде објављен на општинском сајту, како би могли и грађани да га виде.

Дуњићева је рекла и да је предала четири амандмана и једну иницијативу, о којима ће бити расправљано на наредној сједници. 

Коментари 0
Повезане вијести
Градоначелник Источног Сарајева покренуо иницијативу измјене Закона о буџетском систему Републике Српске Градоначелник Источног Сарајева покренуо иницијативу измјене Закона о буџетском систему Ре...
Нова саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву - Возите опрезно! Нова саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву - Возите опрезно!
Дојава о бомби у средњим школама у Источном Сарајеву Дојава о бомби у средњим школама у Источном Сарајеву
Најчитаније
 • Како су Срби оставили велики траг у историји Русије
  11h 49m
  2
 • Здравствено стање генерала Младића веома тешко
  23h 54m
  6
 • Зашто је добро пити воду с ђумбиром и лимуном
  5h 31m
  0
 • Портал Катера вам доноси текстове о настанку и развоју Српског Сарајева
  9h 1m
  6
 • Земљотрес у БиХ
  3h 40m
  0