Буџет Српске за сљедећу годину социјалног карактера

02.11.2022. 09:45
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Предложени буџет Републике Српске за наредну годину је социјалног карактера, што је разумљиво због раста инфлације. Повишице су најављене свим буџетским корисницима, али, по свему судећи, највеће задовољство имају пољопривредници.

Предложени буџет Републике Српске износи 5,383 милијарди КМ и већи је за 870 милиона КМ у односу на други Ребаланс буџета РС за ову годину, а за 1,395 милијарди КМ у односу на усвојени буџет за 2022.

Тако је предвиђен раст плата од пет одсто државним службеницима, полицајцима, учитељима, докторима, медицинским техничарима и свима осталима који примају плату из буџета. Пензионерима је предвиђен раст пензија од 13,5 одсто, док је за подстицаје у пољопривреди предложено повећање са 75 на 180 милиона КМ.

Када су у питању пензионери, они подсјећају да су тражили повећање пензија од 15 одсто због инфлације која је у овом тренутку већа од овог процента.

– Ја ћу да идем на сједницу Одбора за финансије и буџет НСРС гдје ћу да поновим тај захтјев како би и народни посланици били упознати с њим. Искрено вјерујем да ће се наћи у некој резерви новац да пензионерима буду повећања примања за 15 одсто – каже за Српскаинфо Ратко Трифуновић, предсједник Удружења пензионера Републике Српске.

По подацима Фонда ПИО РС, укупно има 274.814 пензионера. Просјечна септембарска пензија је 475 КМ или 40,77 одсто просјечне плате у РС.

Божо Марић, предсједник Синдиката управе, каже да је раст плата од наредне године службеницима у јавном сектору у складу са споразумом између синдиката и Владе.

– Ми смо тражили да то буде  повећање од 60-70 КМ за све у јавном сектору, као што смо радили и у августу са оних 100 КМ. Желимо да избјегнемо ситуацију да они с најмањим примањима добију најмање повећање – објашњава Марић.

Подсјећа да је прошле године договорено и да се у марту анализира ситуација због инфлације и да се по потреби поново ускладе плате с растом трошкова.

Председник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да послодавци нису ништа тражили од Владе РС кроз буџет, али да су се надали да ће бити повећана издвајања за технолошки развој предузећа.

Буџетом је планирано 15,56 милиона КМ за увођење нових технологија у предузећима, док се субвенције за повећање плата у реалном сектору смањују са 26 милиона на 15,56 милиона КМ.

– То је због измијењеног Закона о подстицајима и због тога се очекује да ће вјероватно бити мање поднесених захтјева по том основу – каже Тривић.

Влада Републике Српске дала је подршку привреди, како каже, кроз цијену електричне енергије и кроз пореску политику.

Представници пољопривредних произвођача у Републици Српској не крију задовољство предвиђеним повећањем аграрног буџета за наредну годину за 105 милиона КМ, односно са 75 на 180 милиона КМ. Заправо, очекују да подстицаји буду већи.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић оцијенио је добром намјером да и мања газдинства добију средства, што би омогућило да буду засијане додатне површине и проширена производња, имајући у виду да Свјетска организација за храну и пољопривреду најављује несташицу и значајно поскупљење хране.

– У овом моменту је веома битно обезбјеђење властите прехрамбене сигурности нашег народа – рекао је Маринковић.

Он је најавио да ће Савез имати низ приједлога за нови правилник о подстицајима да би средства била распоређена, прије свега, у примарну производњу и у капиталне инвестиције, које су и до сада биле реализоване у значајнијем обиму од предвиђеног.

– Приједлог је и да се минерално ђубриво уведе у систем регресирања, а и да се знатно повећа регрес за гориво који је до сада био 0,50 КМ – истакао је Маринковић.

Предсједник Удружења мљекара Републике Српске Владимир Усорац очекује да буде повећана премија за млијеко, односно да дође на ниво премије у ФБиХ у износу од 0,45 КМ по литру.

Народни посланици Републике Српске данас ће по хитном поступку да разматрају предложени буџет за наредну годину и Приједлог програма економским реформи.

Коментари 0
Повезане вијести
Седам пензионера у Српској прима пензију већу од 3.000 КМ Седам пензионера у Српској прима пензију већу од 3.000 КМ
Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију
Србија исплаћује 13.000 пензионера у Републици Српској Србија исплаћује 13.000 пензионера у Републици Српској
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 49m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    17h 22m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    17h 3m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    22h 14m
    0
  • У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
    23h 58m
    13