Чак 93,8 одсто жена самостално обавља све кућне послове

21.08.2020. 10:22
0
ИЗВОР: Srna

У БиХ 93,8 одсто жена обавља све кућне послове, што оставља негативне посљедице на њихов приватни и професионални живот, резултати су истраживања које је спровела Агенције за равноправност полова БиХ Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара.

Резултати истраживања показују да обављање рутинских кућних послова попут пеглања, мијењања постељине, чишћења купатила, прања веша, брисања подова, кувања и прања суђа, те куповања потрепштина у 93,8 одсто веза обављају само жене, саопштено је из Агенције за равноправност полова БиХ.

У саопштењу се наводи да свега у 5,6 одсто веза те послове равноправно обављају и мушкарци, док свега у шест одсто веза те послове обављају само мушкарци.

Из Агенције наводе да је истраживање показало да то оставља негативне посљедице на приватни и професионални живот жена, остављајући им мање времена за одмор, лични и професионални напредак, усавршавање, те учествовање у друштвеним активностима и политици.

Истраживање је показало да је ситуација повољнија када је ријеч о повременим кућним пословима попут плаћања режија и обављања послова изван куће, као што су одржавање дворишта, аутомобила, кречење и лакше поправке на кући, истичу из Агенције.

Налази истраживања говоре и о распрострањености родне дискриминације у раду и радним односима, што је потврдила трећина испитаних жена.

Истраживање је спроведено на територији цијеле БиХ на узорку од 500 жена старосне доби између 18 и 65 година које су браку или живе у ванбрачној заједници најмање једну годину.

Коментари 0
Повезане вијести
Даме из Републике Српске које мијењају свијет Даме из Републике Српске које мијењају свијет
Жене боље тумаче емотиконе у порукама Жене боље тумаче емотиконе у порукама
Зашто је теби теже него твојој чукунбаби? Зашто је теби теже него твојој чукунбаби?
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    11h 59m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    12h 43m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    16h 48m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    16h 52m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    2h 19m
    0