Чакле - рана која не зараста (ФОТО)

06.10.2024. 11:43
0
ИЗВОР: katera.news

На данашњи дан, прије 30 година, у мјесту Чакле, у федералној општини Трново, муслиманске снаге су убиле три медицинске сестре и 18  војника Војске Републике Српске.

У Цркви Светог Петра Сарајевског у Војковићима у Источној Илиџи служен је парастос а прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа на мјесту њиховог страдања обиљежена је још једна тужна годишњица стравичног злочин над 21 борцем Друге сарајевске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, који су своје животе оставили на обронцима Бјелашнице.

Предсједник Борачке организације „Илиџански борац“ Саша Шкобо истиче да је дан страдања на Чаклама, један од најтежих данас у историји Војковића и Трнова.

- То јутро сам у 9.00 сати изашао скупа са својом посадом и све њих лично обишао и прегледао, јер сам их познавао и био пријатељ са њима. Тај дан је погинуло 14 наших другара из Војковића и седам из Трнова, међу којма су, нажалост, и наше три медицинске сестре а четворо их је остало рањено. Надам се да ћемо у овој цркви осликати једну икону за новомученике са Чакли и све борце који су погинули из Војковића, Грлце и Крупца и да их се сјећамо и спомињемо док је свијета и вијека – навео је Шкобо који је тада имао свега 21 годину.   

  • Слика
  • Слика
  • Слика

Муслиманске снаге су на данашњи дан 1994. године, прошавши кроз демилитаризовану зону под контролом мировних снага УН у близини Сарајева, убиле 21 борца Војске Републике Српске Злочин је извршен на превару - муслиманске снаге су тада, уз помоћ Унпрофора, прекршиле примирје и 6. октобра 1994. године око 5.00 часова ујутро напале шатор у којем се налазило командно одјељење, инжењерија и санитетско особље.

Убијени су припадници Војске Републике Српске из Трнова и Источне Илиџе, а за тај злочин нико никада није одговарао.

Тог дана убијени су: Ристо /Мирко/ Анђић, Радмила /Маринко/ Бјелица, Тања /Славко/ Бјелица, Ненад /Душан/ Голијанин, Стојанка /Петар/ Голијанин, Славко /Радослав/ Кењић, Момчило /Саво/ Крстовић, Бранко /Шпиро/  Милић, Момир /Илија/ Минић, Славиша /Миленко/ Мочевић, Горан /Миленко/ Мочевић, Перо /Милош/ Павловић, Велимир /Реља/ Поповић и Мирко /Млађен/ Самарџија.

Страдали су и: Ранко /Добрило/ Самарџић, Васо /Ристо/ Сикима, Никола /Душан/ Сикимић, Александар /Милош/ Видаковић, Светозар /Милинко/ Шешлија, Жарко /Саво/ Ђогић и Ђуро /Милош/ Чанчар.

Коментари 0
Повезане вијести
Ђорђе Перић наступио у краљевској палати у Стокхолму Ђорђе Перић наступио у краљевској палати у Стокхолму
Најтежу тикву узгојио Ратко Говедарица из Гацка Најтежу тикву узгојио Ратко Говедарица из Гацка
"Дани тикве" окупили око 80 излагача и велики број посјетилаца (ФОТО) "Дани тикве" окупили око 80 излагача и велики број посјетилаца (ФОТО)
Најчитаније
  • Најтежу тикву узгојио Ратко Говедарица из Гацка
    23h 49m
    0
  • Град Источно Сарајево: До 11.00 часова највећа излазност у Трнову
    1h 52m
    1
  • Сутра празник Свете Текле
    6h 17m
    0
  • Погледајте графикон о промјени броја бирача у односу на локалне изборе 2020. године
    1h 22m
    0
  • Како кафа утиче на депресију?
    16h 50m
    0