Čakle - rana koja ne zarasta (FOTO)

06.10.2024. 11:43
0
IZVOR: katera.news

Na današnji dan, prije 30 godina, u mjestu Čakle, u federalnoj opštini Trnovo, muslimanske snage su ubile tri medicinske sestre i 18  vojnika Vojske Republike Srpske.

U Crkvi Svetog Petra Sarajevskog u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži služen je parastos a prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća na mjestu njihovog stradanja obilježena je još jedna tužna godišnjica stravičnog zločin nad 21 borcem Druge sarajevske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, koji su svoje živote ostavili na obroncima Bjelašnice.

Predsjednik Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Saša Škobo ističe da je dan stradanja na Čaklama, jedan od najtežih danas u istoriji Vojkovića i Trnova.

- To jutro sam u 9.00 sati izašao skupa sa svojom posadom i sve njih lično obišao i pregledao, jer sam ih poznavao i bio prijatelj sa njima. Taj dan je poginulo 14 naših drugara iz Vojkovića i sedam iz Trnova, među kojma su, nažalost, i naše tri medicinske sestre a četvoro ih je ostalo ranjeno. Nadam se da ćemo u ovoj crkvi oslikati jednu ikonu za novomučenike sa Čakli i sve borce koji su poginuli iz Vojkovića, Grlce i Krupca i da ih se sjećamo i spominjemo dok je svijeta i vijeka – naveo je Škobo koji je tada imao svega 21 godinu.   

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Muslimanske snage su na današnji dan 1994. godine, prošavši kroz demilitarizovanu zonu pod kontrolom mirovnih snaga UN u blizini Sarajeva, ubile 21 borca Vojske Republike Srpske Zločin je izvršen na prevaru - muslimanske snage su tada, uz pomoć Unprofora, prekršile primirje i 6. oktobra 1994. godine oko 5.00 časova ujutro napale šator u kojem se nalazilo komandno odjeljenje, inženjerija i sanitetsko osoblje.

Ubijeni su pripadnici Vojske Republike Srpske iz Trnova i Istočne Ilidže, a za taj zločin niko nikada nije odgovarao.

Tog dana ubijeni su: Risto /Mirko/ Anđić, Radmila /Marinko/ Bjelica, Tanja /Slavko/ Bjelica, Nenad /Dušan/ Golijanin, Stojanka /Petar/ Golijanin, Slavko /Radoslav/ Kenjić, Momčilo /Savo/ Krstović, Branko /Špiro/  Milić, Momir /Ilija/ Minić, Slaviša /Milenko/ Močević, Goran /Milenko/ Močević, Pero /Miloš/ Pavlović, Velimir /Relja/ Popović i Mirko /Mlađen/ Samardžija.

Stradali su i: Ranko /Dobrilo/ Samardžić, Vaso /Risto/ Sikima, Nikola /Dušan/ Sikimić, Aleksandar /Miloš/ Vidaković, Svetozar /Milinko/ Šešlija, Žarko /Savo/ Đogić i Đuro /Miloš/ Čančar.

Komentari 0
Povezane vijesti
Majdov: "Važnija mi je vjera od medalje" Majdov: "Važnija mi je vjera od medalje"
Đorđe Perić nastupio u kraljevskoj palati u Stokholmu Đorđe Perić nastupio u kraljevskoj palati u Stokholmu
Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka
Najčitanije
  • Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka
    23h 56m
    0
  • Grad Istočno Sarajevo: Do 11.00 časova najveća izlaznost u Trnovu
    1h 59m
    1
  • Sutra praznik Svete Tekle
    6h 24m
    0
  • Pogledajte grafikon o promjeni broja birača u odnosu na lokalne izbore 2020. godine
    1h 29m
    0
  • Kako kafa utiče na depresiju?
    16h 57m
    0