Цариници на граничним прелазима ће претресати свако возило

04.04.2022. 20:34
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Радници Управе за индиректно опорезивање БиХ ступили су у штрајк упозорења, који ће трајати сваког дана од 12 до 14 часова, а истовремено у том периоду биће прегледавано свако путничко и теретно возило које улази у БиХ, што ће сасвим сигурно изазвати огромне гужве на граничним прелазима, посебно у вријеме васкршњих празника, уколико се захтјеви Синдиката не испуне.

- Били смо присиљени на штрајк, који ће бити сваки дан док нам се захтјеви не испуне. Ово није исхитрена одлука, више од 13 година наше плате су замрзнуте и два пута смањене. Сасвим је нереално и апсурдно да је плата на државном нивоу нижа него на ентитетском нивоу. У Републици Српској она износи 590 КМ, у ФБиХ 543 КМ, док је на државном нивоу најнижа 470 КМ, што је апсурдно. Плате наших колега у општинама су веће и до 300 КМ - рекла је Ана Мрњавац, предсједница Синдиката Управе за индиректно опорезивање БиХ.

 

Што се тиче захтјева, у Синдикату радника Управе за индиректно опорезивање БиХ кажу да ће штрајк трајати све док се хитно не усвоји буџет институција БиХ за 2022. годину и врати основица за обрачун плате у институцијама БиХ на ниво из 2008. године.

Занимљиво је да је својом одлуком Савјет министара БиХ вратио основицу на нивоу из 2008. године, односно на 535 КМ, међутим она се неће примјењивати све док не буде усвојен буџет за 2022. годину, што је мало вјероватно да ће се десити у скорије вријеме јер БиХ још није усвојила буџет ни за 2021. годину.

 

Други захтјев Синдиката је издвајање запослених у Управи за индиректно опорезивање из Закона о платама и накнадама запослених у институцијама БиХ и доношење закона о платама и накнадама запослених у УИО, док је трећи захтјев усвајање посебних одлука од стране Савјета министара БиХ како би сви запослени имали иста права, што сада није случај. Посљедњи захтјев Синдиката за прекид штрајка је улазак у поступак доношења колективног уговора.

 

- Све смо то више пута тражили. Штрајк смо најавили прије годину дана и тражили смо враћање основице на ниво из 2008. године. Ми смо институција која прикупља приходе за цијелу БиХ. Једина смо држава у окружењу која нема колективни уговор. Чак смо направили и нацрт колективног уговора. Дали га у приједлог, али се Савјет министара није покренуо с мртве тачке - рекла је Мрњавчева за "Независне новине".

 

Један од разлога због којих су запослени у Управи за индиректно опорезивање БиХ ступили у штрајк је и тај што се за финансирање институција БиХ, па тако и запослених у УИО, сваке године издваја исти износ, односно 680 милиона КМ, а константно приходи расту и на крају заврше у ентитетским буџетима.

У УИО наглашавају да је дисбаланс у примањима све израженији па тако стручни сарадник у УИО има основну плату од 998 КМ, а инспектори на нижим нивоима имају плате од 1.500 КМ.

 

- Кап која је прелила чашу је најава да ће се плате повећати на ентитетском нивоу за додатних 10 одсто, а све на рачун прихода од индиректних пореза - рекли су у Управи за индиректно опорезовање.

 

Мрњавчева додаје да су у три мјесеца ове године приходи од индиректних пореза износили двије милијарде и 229 милиона КМ и већи су за 406 милиона или 22,29 одсто у односу на приходе које је УИО прикупио у истом периоду 2021. године.

 

- Сав вишак прикупљених прихода завршио је код ентитета и Брчко дистрикта. Запослени у УИО немају ништа против повећања плата и на нижим нивоима власти, али више не желе нијемо да трпе 'маћехински' однос свих у БиХ према запосленима у УИО - нагласила је Мрњавчева.

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Z 05.04.2022. 11:02
  e privatnici nemoje molim vas, zna svako ko je dan rada proveo kod vas na poslu sta ste i ko ste.zato tisina tamo..
 • Generic placeholder image
  Taman 05.04.2022. 10:46
  Vrijeme je malo da pocnete raditi svoj posao, da malo vise kontorolisete vozila... Kad su vam tako male plate otkud skoro svakom od vas auto od minimalno 15000km??? Kod privatnika su iste plate pa mi ne kukamo nego radimo i cutimo, jos mi nemamo prilike da uzmemo 10-20 eura.....
Повезане вијести
Ево шта ће улазак Хрватске у Шенген значити за грађане БиХ Ево шта ће улазак Хрватске у Шенген значити за грађане БиХ
Појачана фреквенција саобраћаја на граничним прелазима Појачана фреквенција саобраћаја на граничним прелазима
Мјестимично угажен снијег и поледица на коловозу преко планина Мјестимично угажен снијег и поледица на коловозу преко планина
Најчитаније
 • Вјечне расправе о календару: Да ли би Срби прихватили промјену датума славе
  9h 43m
  1
 • У препуној сали Kултурног центра изведена монодрама "К`о камен"
  23h 25m
  0
 • Удружење "Гробари Пале" организује још једну божићну хуманитарну акцију
  10h 47m
  0
 • У Српској смањено очекивано трајање живота
  11h 19m
  0
 • Црква Светог Николе: Уз обнову светиње освјежен богослужбени живот
  8h 37m
  0