Час културе сјећања “Јасеновац Аушвиц Балкана“ у Источној Илиџи

15.04.2022. 09:31
0
ИЗВОР: katera.news

Поводом сјећања на  жртве Јасеновца, Центар за културу и информисање Источна Илиџа организује час културе сјећања “Јасновац Аушвиц Балкана” према књизи професора Гидеона Грајфа.

Час културе сјећања одржаће проф. Миланка Михајловић и ученици средње школе из Источног Сарајева данас у 14.00 часова у сали Скупштине општине Источна Илиџа, а реализује се уз подршку аутора књиге професора Гидеона Грајфа, који је за ову прилику послао видео-материјал који ће се презентовати на часу, саопштено је из ове општине.

Проф. др Гидеон Грајф  је историчар специјализован за период холокауста, стручњак за Аушвиц, Зондеркомандо и Јасеновац, главни историчар на Институту за образовање, документовање и истраживање о холокаусту Шем Олам у Израелу, главни историчар Удружења за образовне пројекте о холокаусту у Мајамију у САД и директор Међународне експертске групе ГХ7 против ревизионизма у историји.

Логор Јасеновац је био највећи концентрациони и логор смрти на простору окупиране Краљевине Југославије за вријеме Другог свјетског рата. Логор је формирала Независна Држава Хрватска, источно од истоименог градића, у августу 1941. године, а уништиле су га усташе у априлу 1945. године да би сакрили и умањили злочин који су починили.

Процјењује се да је убијено преко 700.000 људи, жена и дјеце на подручју под командом  логора Јасеновац.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева
Прекид електричне енергије у Источној Илиџи Прекид електричне енергије у Источној Илиџи
Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    21h 1m
    0
  • Крађа у Палама
    19h 19m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    15h 46m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    18h 34m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    11h 55m
    0