Čas kulture sjećanja “Jasenovac Aušvic Balkana“ u Istočnoj Ilidži

15.04.2022. 09:31
0
IZVOR: katera.news

Povodom sjećanja na  žrtve Jasenovca, Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža organizuje čas kulture sjećanja “Jasnovac Aušvic Balkana” prema knjizi profesora Gideona Grajfa.

Čas kulture sjećanja održaće prof. Milanka Mihajlović i učenici srednje škole iz Istočnog Sarajeva danas u 14.00 časova u sali Skupštine opštine Istočna Ilidža, a realizuje se uz podršku autora knjige profesora Gideona Grajfa, koji je za ovu priliku poslao video-materijal koji će se prezentovati na času, saopšteno je iz ove opštine.

Prof. dr Gideon Grajf  je istoričar specijalizovan za period holokausta, stručnjak za Aušvic, Zonderkomando i Jasenovac, glavni istoričar na Institutu za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje o holokaustu Šem Olam u Izraelu, glavni istoričar Udruženja za obrazovne projekte o holokaustu u Majamiju u SAD i direktor Međunarodne ekspertske grupe GH7 protiv revizionizma u istoriji.

Logor Jasenovac je bio najveći koncentracioni i logor smrti na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije za vrijeme Drugog svjetskog rata. Logor je formirala Nezavisna Država Hrvatska, istočno od istoimenog gradića, u avgustu 1941. godine, a uništile su ga ustaše u aprilu 1945. godine da bi sakrili i umanjili zločin koji su počinili.

Procjenjuje se da je ubijeno preko 700.000 ljudi, žena i djece na području pod komandom  logora Jasenovac.

Komentari 0
Povezane vijesti
Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO) Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO)
Na današnji dan prije 79 godina oslobođen Jasenovac Na današnji dan prije 79 godina oslobođen Jasenovac
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    8h 29m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    7h 53m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    6h 8m
    11
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    22h 37m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    7h 47m
    0