Часови културе сјећања „Јасеновац - жива рана“ (ФОТО)

29.04.2022. 18:20
0
ИЗВОР: katera.news

У Јавној установи Средњошколски центар "Пале", у оквиру школске манифестације „Дани књиге“, данас су одржани часови културе сјећања  „Јасеновац - жива рана“ у организацији  Актива професора српског језика и књижевности.

Док читамо или слушамо поезију која свједочи о људском страдању у Јасеновцу, примјетићемо да смо ужаснути, скрушени и у невјерици. Ипак, важно је да се таква поезија његује и памти  како би јасеновачке жртве  кроз пјесму живјеле и како се такве трагедије никада више не би поновиле ниједном народу. Стога су ученице Анђела Пандуревић, Марија Веселиновић и Јована Глигорић рецитовале поетска свједочења истакнутих српских пјесника о  Јасеновцу, поручили су из ове школе.

Ученице Ђурђина Ђурђић и Младена Бабић су вриједно и предано радиле, те су припремиле презентацију о Јасеновцу користећи као извор књигу проф. др Гидеона Грајфа  "Јасеновац – Аушвиц Балкана".

Гусле су вијековима служиле нашем народу као моћан инструмент којим се чувало народно колективно памћење, српски национални идентитет и које су и сад у служби културе сјећања. Млади гуслар Милош Симанић, ученик наше школе, уз гудало је запјевао и  доказао да млади људи успјешно прате стазе предака, изјавили су из ове школе.

Модератор часа је био ученик Иван Бандић.

Ученици су успјешно одржали четири школска часа којима су присуствовали бројни ученици и њихови професори.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото:sscpale.net

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
За споменике културе памћења и сјећања 3,5 милиона КМ За споменике културе памћења и сјећања 3,5 милиона КМ
Алекса Вукадин ученик генерације Средњошколског центра „Пале“ Алекса Вукадин ученик генерације Средњошколског центра „Пале“
Паљански средњошколци одржали часове културе сјећања „Памтимо наше претке“ Паљански средњошколци одржали часове културе сјећања „Памтимо наше претке“
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    3h 7m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    20h 50m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    15h 7m
    5
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    22h 5m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    22h 41m
    0