Централна банка БиХ повећала накнаде банкама, а оне ће грађанима

05.11.2021. 21:07
0
ИЗВОР: capital.ba

Накнада коју банке плаћају Централној банци на износ средстава изнад обавезне резерве од идуће године биће повећана са -0,5 на -0,75 одсто, што ће значајно повећати трошкове банака, које ће они пребацити на клијенте.

 - Управни одбор ЦБ БиХ је донио одлуку да се од 1. јануара 2022. године изврши корекција стопе накнаде на средства изнад обавезне резерве на рачунима резерви банака код ЦБ БиХ. У складу са том одлуком накнада на средства изнад обавезне резерве износи -0,75 одсто - наведено је у саопштењу.

Из ЦБ БиХ истичу да ова мјера представља подршку валутном одбору и подстицај банкама да активније искористе значајна финансијска средства која се налазе на рачунима резерви код Централне банке за подршку привредном систему земље.

Ово је значајно повећање које ће банке пребацити на комитенте, поручују из Удружења банка БиХ.

Члан Удружења Радован Бајић каже за Capital да ће банке кроз каматне стопе и накнаде покушати да тај трошак пребаце на клијенте.

Он каже да држава с једне стране очекује да банке имају умјеренији приступ накнадама и осталим цијенама својих услуга, а с друге стране им повећава трошкове.

- Овај потез ће резултирати можда и повећањем каматних стопа, што није добро јер је наш циљ да камтне стопе остану ниске. Јасно је да и Централна банка жели да буде профитабилна, али њена улога није само да буде профитабилна, већ она има много сложенију улогу - казао је Бајић.

 

М.Чигоја Љубојевић (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    20h 22m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    17h 51m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    12h 5m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    17h 9m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    8h 17m
    0