Цетиње се слави због ћириличке културе

09.08.2022. 19:10
0
ИЗВОР: srna.rs

Цетиње, на којем су штампане прве књиге на ћирилици, слави се због ћириличке културе, рекао је данас Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Митрополит је истакао да се Цетиње и Цетињски манастир славе због ћириличке културе, те да је, заједно са настанком Цетињског манастира, овдје писан Октоих и штампане прве ћириличке књиге на словенском југу.

- У тим књигама славе се Свети Сава, Свети Симеон и Свети Стефан Дечански и све је јасно, а оне који неће да им буде јасно не треба много ни убјеђивати, јер се ради о извитопереном уму и вољи и ту не можете ништа докле Божија милост не подејствује - навео је митрополит црногорско-приморски.

Митрополит је данас, на празник Светог великомученика Пантелејмона и Светог Климента Охридског, служио Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру.

Коментари 0
Повезане вијести
Ћирилица се некада бранила животом: Учитељи су рекли не латиници и спасили српске јуначке пјесме Ћирилица се некада бранила животом: Учитељи су рекли не латиници и спасили српске јуначке ...
,,Цетињски вјесник“ 1912: Странци обавезни да користе ћирилицу у српској Црној Гори ,,Цетињски вјесник“ 1912: Странци обавезни да користе ћирилицу у српској Црној Гори
Изабрана најљепша нова српска ријеч Изабрана најљепша нова српска ријеч
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    23h 38m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    2h 0m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    20h 5m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    22h 53m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    16h 14m
    0