Cetinje se slavi zbog ćiriličke kulture

09.08.2022. 19:10
0
IZVOR: srna.rs

Cetinje, na kojem su štampane prve knjige na ćirilici, slavi se zbog ćiriličke kulture, rekao je danas Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Mitropolit je istakao da se Cetinje i Cetinjski manastir slave zbog ćiriličke kulture, te da je, zajedno sa nastankom Cetinjskog manastira, ovdje pisan Oktoih i štampane prve ćiriličke knjige na slovenskom jugu.

- U tim knjigama slave se Sveti Sava, Sveti Simeon i Sveti Stefan Dečanski i sve je jasno, a one koji neće da im bude jasno ne treba mnogo ni ubjeđivati, jer se radi o izvitoperenom umu i volji i tu ne možete ništa dokle Božija milost ne podejstvuje - naveo je mitropolit crnogorsko-primorski.

Mitropolit je danas, na praznik Svetog velikomučenika Pantelejmona i Svetog Klimenta Ohridskog, služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Cetinjskom manastiru.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ćirilica se nekada branila životom: Učitelji su rekli ne latinici i spasili srpske junačke pjesme Ćirilica se nekada branila životom: Učitelji su rekli ne latinici i spasili srpske junačke ...
,,Cetinjski vjesnik“ 1912: Stranci obavezni da koriste ćirilicu u srpskoj Crnoj Gori ,,Cetinjski vjesnik“ 1912: Stranci obavezni da koriste ćirilicu u srpskoj Crnoj Gori
Izabrana najljepša nova srpska riječ Izabrana najljepša nova srpska riječ
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    11h 10m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    22h 43m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    22h 24m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    9h 24m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    7h 14m
    0