,,Цетињски вјесник“ 1910: Варвари би да забране нашу српску светињу која говори о слави и величини Срба

20.01.2024. 12:12
0
ИЗВОР: in4s.net
Ми Срби, нити смијемо пјевати, нити плакати, него морамо нијемо да посматрамо жалосну судбину нашег народа, којем се у 20. вијеку гази и оно мало привилегија, које су му животариле, кроз цијелу епоху његовог робовања туђину, писао је ,,Цетињски вјесник“ 1910. године.

У тексту који је реакција на забрану гусала у Беранама од стране Турака, овај цетињски лист саосјећао је са својом српском браћом из Берана, истичићи да су гусле српски инструмент који је лијечио ране Србима и у најцрњим данима.

Тај српски инструмент, писао је ,,Цетињски лист“, служио је да се не заборави слава и величина Срба и да кријепи српски народ на истрајност.

– Између осталих наредби, које скупа сужавају слободу Србинову, мјесне власти у Беранама издале су једну, у којој се забрањује употреба српских гусала – тога омиљеног српског инструмента, који му је у најцрњим данима ропства лијечио рањене груди, опомињао га на некадашњу славу и величину, кријепио га на истрајност, овако је описивао значај гусала за српски народ овај цетињски лист у јануару 1910.

Слика

,,Цетињски вјесник“, 1910.

Овакву забрану за традиционални српски инструмент ,,Цетињски вјесник“ назвао је нечувеним дивљаштвом, а гусле српском светињом за коју су, како се истиче у тексту, отпјевали и молитву.

– …Док вјечна правда не изрече свој суд над грубом силом и нечувеним варварством – дакле, тој светињи Србиновој међу нама отпјевало се ,,Свјати Боже“, закључује се извјештај ,,Цетињског листа“ о положају Срба у Беранама.

* У ,,Цетињском вјеснику“ су у сваком броју биле рубрике Српство и Словенство у којима су се пратила сва важна дешавања и вијести значајне за Србе из свих крајева, ослобођених и неослобођених, као и важне вијести из словенских земаља.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    17h 46m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    16h 41m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 29m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    12h 35m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 3m
    0