,,Cetinjski vjesnik“ 1910: Varvari bi da zabrane našu srpsku svetinju koja govori o slavi i veličini Srba

20.01.2024. 12:12
0
IZVOR: in4s.net
Mi Srbi, niti smijemo pjevati, niti plakati, nego moramo nijemo da posmatramo žalosnu sudbinu našeg naroda, kojem se u 20. vijeku gazi i ono malo privilegija, koje su mu životarile, kroz cijelu epohu njegovog robovanja tuđinu, pisao je ,,Cetinjski vjesnik“ 1910. godine.

U tekstu koji je reakcija na zabranu gusala u Beranama od strane Turaka, ovaj cetinjski list saosjećao je sa svojom srpskom braćom iz Berana, ističići da su gusle srpski instrument koji je liječio rane Srbima i u najcrnjim danima.

Taj srpski instrument, pisao je ,,Cetinjski list“, služio je da se ne zaboravi slava i veličina Srba i da krijepi srpski narod na istrajnost.

– Između ostalih naredbi, koje skupa sužavaju slobodu Srbinovu, mjesne vlasti u Beranama izdale su jednu, u kojoj se zabranjuje upotreba srpskih gusala – toga omiljenog srpskog instrumenta, koji mu je u najcrnjim danima ropstva liječio ranjene grudi, opominjao ga na nekadašnju slavu i veličinu, krijepio ga na istrajnost, ovako je opisivao značaj gusala za srpski narod ovaj cetinjski list u januaru 1910.

Slika

,,Cetinjski vjesnik“, 1910.

Ovakvu zabranu za tradicionalni srpski instrument ,,Cetinjski vjesnik“ nazvao je nečuvenim divljaštvom, a gusle srpskom svetinjom za koju su, kako se ističe u tekstu, otpjevali i molitvu.

– …Dok vječna pravda ne izreče svoj sud nad grubom silom i nečuvenim varvarstvom – dakle, toj svetinji Srbinovoj među nama otpjevalo se ,,Svjati Bože“, zaključuje se izvještaj ,,Cetinjskog lista“ o položaju Srba u Beranama.

* U ,,Cetinjskom vjesniku“ su u svakom broju bile rubrike Srpstvo i Slovenstvo u kojima su se pratila sva važna dešavanja i vijesti značajne za Srbe iz svih krajeva, oslobođenih i neoslobođenih, kao i važne vijesti iz slovenskih zemalja.

Komentari 0
Povezane vijesti
NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO
Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO) Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO)
Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u BiH Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u BiH
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    10h 23m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    9h 47m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    8h 2m
    11
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    1h 21m
    3
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    9h 41m
    0