Цијена гаса у Европи обара рекордних 3.500 долара за хиљаду кубних метара

07.03.2022. 10:42
0
ИЗВОР: rs.sputniknews.com

Фјучерси гаса у Европи поново су на историјском максимуму, расту за више од 50 одсто и већ премашују 3.300 долара за хиљаду кубних метара, показују подаци лондонске берзе „ИЦЕ“.

Наиме, вриједност априлских фјучерса према индексу најликвиднијег ТТФ чворишта на почетку берзе достигла је 2366, осам долара за хиљаду кубних метара и већ у првим минутима забиљежила је стабилан раст. Тренутно цјеновни максимум износи 3.325 долара, што је за 53,2 одсто више од цијене забиљежене у петак — 2.170,2 доллара.

Европско тржиште гаса већ неколико мјесеци показује снажну волатилност. У прољеће прошле године цијене су флуктуирале на нивоу од 250-300 долара за хиљаду кубних метара, до краја августа су порасле на 600 долара, у октобру су први пут премашиле хиљаду, а у децембру - двије хиљаде. Цијене су након тога остале углавном константно високе, што није забиљежено у читавој историји рада гасних чворишта у Европи.

Стручњаци су ово објашњавали ниским нивоом попуњености европских подземних складишта, ограниченом понудом од стране главних достављача, као и високом потражњом за течним природним гасом у Азији.

Почетком фебруара фјучерси су нагло порасли, након што је руски предсједник Владимир Путин 21. фебруара потписао указе о признању суверенитета Доњецке и Луганске Народне Републике, а 24. фебруара Русија покренула специјалну војну операцију против Украјине. Раст берзанских котација за гас региструје се усљед тога што су САД, ЕУ, Велика Британија, као и низ других држава увеле санкције одређеном броју правних и физичких лица из Русије.

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Расте цијена прасића у Српској Расте цијена прасића у Српској
Већи праг за занатлије или скупље услуге Већи праг за занатлије или скупље услуге
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 36m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    7h 34m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    16h 0m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    14h 15m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    15h 54m
    0