Цијена градског гријања Паљанима неће бити умањена у наредних шест мјесеци

13.04.2022. 19:21
0
ИЗВОР: katera.news

Рачуни за градско гријање у Палама неће бити умањени у наредних шест мјесеци, односно период април - октобар, што је потврдило данашње гласање скупштинске већине у Скупштини општине Пале.

Наиме, Клуб одборника Српске демократске странке (СДС) у СО Пале предложио је на данашњој сједници да се за 30 одсто умањи износ на рачунима корисника градског гријања у Палама у наредних шест мјесеци, а који су у протеклом периоду имали нередовну испоруку градског гријања.

Одборник СДС у СО Пале Марко Сикима рекао је новинарима да су, с обзиром какав је био квалитет гријања у протеклом периоду, сматрали да је реално умањити износе на рачунима грађана за 30 одсто.

- Ми сматрамо да је умањење износа за само један мјесец премало и ми смо то учинили, првенствено зато што би предузеће на тај начин могло да врати повјерење грађанима и сматрамо да се то може финансирати, с обзиром да општина троши новац на неке беспотребне ствари - рекао је Сикима.

Сикима истиче да су кроз одборнички материјал за ову сједницу добили потврду да је стање у Градској топлани катастрофално.

Слика


- Постоји акумулирани губитак од преко милион КМ, губитак изнад капитала је близу 700.000 КМ, што значи да Топлана има све законске услове за стечај. Један од разлога је и то што општина субвенционише Топлану износима који нису адекватни - рекао је Сикима.

Он је упоредио примјер финансирања Туристичке организације општине Пале и Градске топлане, гдје се из буџета општине за потребе ове туристичке организације издваја 300.000 КМ.

- Сама та туристичка организација не служи ничему и функционише мимо статута и закона, док сама Топлана у приходима планира износ од 400.000 КМ од субвенција, док општина усваја буџет зa Tоплану од око 100.000 КМ - додао је Сикима.

То значи да ће Топлана, практично, бити у губитку од 300.000 КМ.

Сикима је нагласио да вјерује да ће до изградње новог објекта Градске топлане ван центра Пала постојеће предузеће имати акумулирани губитак од близу два милиона КМ.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да ће се о цијенама гријања моћи разговарати након наредне сједнице, када ће бити поднесен извјештај о пословању Градске топлане.

Југовић је истакао да су на данашњој сједници усвојена три закључка која се односе на пројекат изградње и измјештања Градске топлане из центра Пала.

- Прва ствар коју је потребно урадити јесте изградња топловода, односно веза садашње позиције топлане са новом, а након тога и завршетак финансијске конструкције - рекао је Југовић и додао да се општина обавезла да ће обезбиједити новчана средства за наставак радова.

Према његовим ријечима, најбитнији закључак за све будуће зграде које ће се градити у Палама, јесте да морају имати припрему за прикључак на топлану као и да се то урбанистички мора ријешити на најбољи начин.

Слика


Југовић је истакао да ће бити присиљени од међународне заједнице да формирају цијене енергената и да то не могу радити самостално, те да увијек имају сјечку на располагању, која је, према његовим ријечима, најперспективнији енергент.

- Дио топловода смо већ завршили, а дио ће бити завршен током ове године. Завршена је финансијска конструкција, изабран извођач, набављене цијеви и наш је план да до краја године завршимо тај топловод и да имамо завршену пројектну документацију - рекао је Југовић и појаснио да општина тренутно има стару пројектну документацију за Топлану.

Предсједник СО Пале Дамјан Шкипина рекао је новинарима да је струка рекла да приједлог Клуба одборника СДС-а није реалан, те да губици нису били у толиком обиму.

Према његовим ријечима, о томе ће се више моћи говорити након извјештаја директора Градске топлане, који ће се пред одборницима наћи на наредној сједници Скупштине општине Пале.

Коментари 0
Повезане вијести
Сезона гријања у Палама почиње у суботу, поскупљење за 25 одсто Сезона гријања у Палама почиње у суботу, поскупљење за 25 одсто
ОО СДС Пале: Дегутанта изјава Томића у којој позива на јединство ОО СДС Пале: Дегутанта изјава Томића у којој позива на јединство
Паљански одборници сутра о стању у Градској топлани Паљански одборници сутра о стању у Градској топлани
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    6h 53m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    6h 35m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    21h 10m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    7h 29m
    1
  • Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана
    8h 6m
    1