Cijena gradskog grijanja Paljanima neće biti umanjena u narednih šest mjeseci

13.04.2022. 19:21
0
IZVOR: katera.news

Računi za gradsko grijanje u Palama neće biti umanjeni u narednih šest mjeseci, odnosno period april - oktobar, što je potvrdilo današnje glasanje skupštinske većine u Skupštini opštine Pale.

Naime, Klub odbornika Srpske demokratske stranke (SDS) u SO Pale predložio je na današnjoj sjednici da se za 30 odsto umanji iznos na računima korisnika gradskog grijanja u Palama u narednih šest mjeseci, a koji su u proteklom periodu imali neredovnu isporuku gradskog grijanja.

Odbornik SDS u SO Pale Marko Sikima rekao je novinarima da su, s obzirom kakav je bio kvalitet grijanja u proteklom periodu, smatrali da je realno umanjiti iznose na računima građana za 30 odsto.

- Mi smatramo da je umanjenje iznosa za samo jedan mjesec premalo i mi smo to učinili, prvenstveno zato što bi preduzeće na taj način moglo da vrati povjerenje građanima i smatramo da se to može finansirati, s obzirom da opština troši novac na neke bespotrebne stvari - rekao je Sikima.

Sikima ističe da su kroz odbornički materijal za ovu sjednicu dobili potvrdu da je stanje u Gradskoj toplani katastrofalno.

Slika


- Postoji akumulirani gubitak od preko milion KM, gubitak iznad kapitala je blizu 700.000 KM, što znači da Toplana ima sve zakonske uslove za stečaj. Jedan od razloga je i to što opština subvencioniše Toplanu iznosima koji nisu adekvatni - rekao je Sikima.

On je uporedio primjer finansiranja Turističke organizacije opštine Pale i Gradske toplane, gdje se iz budžeta opštine za potrebe ove turističke organizacije izdvaja 300.000 KM.

- Sama ta turistička organizacija ne služi ničemu i funkcioniše mimo statuta i zakona, dok sama Toplana u prihodima planira iznos od 400.000 KM od subvencija, dok opština usvaja budžet za Toplanu od oko 100.000 KM - dodao je Sikima.

To znači da će Toplana, praktično, biti u gubitku od 300.000 KM.

Sikima je naglasio da vjeruje da će do izgradnje novog objekta Gradske toplane van centra Pala postojeće preduzeće imati akumulirani gubitak od blizu dva miliona KM.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da će se o cijenama grijanja moći razgovarati nakon naredne sjednice, kada će biti podnesen izvještaj o poslovanju Gradske toplane.

Jugović je istakao da su na današnjoj sjednici usvojena tri zaključka koja se odnose na projekat izgradnje i izmještanja Gradske toplane iz centra Pala.

- Prva stvar koju je potrebno uraditi jeste izgradnja toplovoda, odnosno veza sadašnje pozicije toplane sa novom, a nakon toga i završetak finansijske konstrukcije - rekao je Jugović i dodao da se opština obavezla da će obezbijediti novčana sredstva za nastavak radova.

Prema njegovim riječima, najbitniji zaključak za sve buduće zgrade koje će se graditi u Palama, jeste da moraju imati pripremu za priključak na toplanu kao i da se to urbanistički mora riješiti na najbolji način.

Slika


Jugović je istakao da će biti prisiljeni od međunarodne zajednice da formiraju cijene energenata i da to ne mogu raditi samostalno, te da uvijek imaju sječku na raspolaganju, koja je, prema njegovim riječima, najperspektivniji energent.

- Dio toplovoda smo već završili, a dio će biti završen tokom ove godine. Završena je finansijska konstrukcija, izabran izvođač, nabavljene cijevi i naš je plan da do kraja godine završimo taj toplovod i da imamo završenu projektnu dokumentaciju - rekao je Jugović i pojasnio da opština trenutno ima staru projektnu dokumentaciju za Toplanu.

Predsjednik SO Pale Damjan Škipina rekao je novinarima da je struka rekla da prijedlog Kluba odbornika SDS-a nije realan, te da gubici nisu bili u tolikom obimu.

Prema njegovim riječima, o tome će se više moći govoriti nakon izvještaja direktora Gradske toplane, koji će se pred odbornicima naći na narednoj sjednici Skupštine opštine Pale.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sezona grijanja u Palama počinje u subotu, poskupljenje za 25 odsto Sezona grijanja u Palama počinje u subotu, poskupljenje za 25 odsto
OO SDS Pale: Degutanta izjava Tomića u kojoj poziva na jedinstvo OO SDS Pale: Degutanta izjava Tomića u kojoj poziva na jedinstvo
Paljanski odbornici sutra o stanju u Gradskoj toplani Paljanski odbornici sutra o stanju u Gradskoj toplani
Najčitanije
  • U saobraćajnoj nezgodi na putu Podromanija - Sumbulovac teško povrijeđeno dijete
    13h 53m
    0
  • Sokolac: Uplatio novac, teretno motorno vozilo mu nije isporučeno
    14h 10m
    3
  • U četvrtak otvaranje Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo
    8h 50m
    3
  • Nenad Marinković student generacije sa prosjekom 10,00
    13h 15m
    0
  • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
    14h 46m
    5